Storage via de cloud

Storage leveranciers zien zich genoodzaakt steeds meer diensten te leveren om de werking van opslag te verbeteren. Met behulp van software zijn zaken als de-duplicatie en perfecte mirroring tegenwoordig gemeengoed. Storage als begrip staat daardoor zelfs onder druk. Steeds vaker worden begrippen als data management gehanteerd. Wat daar onder wordt verstaan verschilt sterk per aanbieder.

Wat ook een nadrukkelijk trend is, is het samenwerking met cloud marketplaces. AWS, Azure en de anderen zijn mede zo aantrekkelijk omdat ze een eigen eco systeem gebouwd hebben waar zoveel mogelijk partijen op kunnen aansluiten. Zelfs de storage of data management vendoren kunnen dat niet langer negeren. Het was eerst de manier om de secondaire of tertiaire data opslag in de cloud te kunnen faciliteren. Inmiddels zien de van oorsprong hardware vendoren in dat de toekomst veelal software based zal zijn en dat het beter is actiever te participeren in de cloud marktplaatsen.

Voorbeeld van die ontwikkeling is NetApp. Dat bedrijf heeft afgelopen maandag aangekondigd de eigen ONTAP software in de IBM Bluemix cloudwinkel aan te bieden. Gebruikers kunnen ONTAP select nu gebruiken in omgevingen en met hardware die ze zelf bepalen. Er is geen noodzaak meer met ook fysieke NetApp appliances in te zetten. NetApp heeft dit al eerder via Azure en AWS gedaan, maar wil duidelijk ook via de kleinere omgevingen beschikbaar zijn.

Het is meer dan een voorbeeld van SDS. Het laat vooral zien hoe de business van storage door cloud ingrijpend veranderd en samenwerking de oude silo’s sloopt.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*