Tape of Disk – appels met peren vergelijken

Als het over storage voor langere tijd gaat dan wordt tape nog steeds als een van de beste dragers gezien. Koude opslag en archiving, waarbij de data amper nog wordt geraadpleegd kan ook op disk, maar de kosten daarvan per TB of PB zijn hoger. Diskfabrikanten wijzen daarom op specifieke voordelen van disks en doen daarbij de waarheid het nodige geweld aan.

Het staat iedereen vrij de voordelen van zijn product te benoemen. De concurrentie zwart maken is minder gewenst en vaak ook niet toegestaan, zeker niet als de argumenten niet kloppen. De discussie of spinning disks beter zijn dan tape voor archiving en koude opslag is een voorbeeld van waar partijen nog wel eens de rand opzoeken en daar over heen gaan.

Een voorbeeld daarvan is dit artikel op Networkworld, afkomstig van een contributor die werkzaam is bij Druva. Dat is een leverancier van cloudbased DR oplossingen. Dat soort bedrijven gebruikt spinning disks en concurreert met on premise en off premise oplossingen, waarbij tape vaak een belangrijk onderdeel van uitmaakt.

Deze voorkennis is nodig om het artikel te kunnen plaatsen. De titel is agressief en provocerend. Stellen dat er een back-up oorlog is tussen tape en disk is bedoeld om de toon te zetten. Vervolgens komt er een aantal argumenten dat moet aantonen dat disk en de techniek die daarbij hoort unieke voordelen heeft waar tape nooit aan kan tippen.

Er zullen best specifieke disk voordelen zijn, net als dat tape, naast de lage prijs per PB, een aantal plussen heeft. Dat wordt in dit artikel niet duidelijk – er worden appels met appels met peren vergeleken. De contributor stelt namelijk dat deduplicatie alleen met spinning disks kan en dat deze techniek onmisbaar is om moderne koude opslag en archiving mogelijk te maken op dragers die fysiek geschieden zijn van de rest van de infra.

De fout die hier wordt gemaakt is dat het verhaal is geschreven vanuit een DR perspectief. Snel een back up kunnen terugzetten na een incident en daarbij kunnen vertrouwen op de deduplicatie features waardoor er minder data hoeft te worden getransporteerd is een goede ontwikkeling

Tape voor archiving is echter een totaal andere case. Deduplicatie is daar vaker niet dan wel nodig. Sterker nog omwille van de authenticiteit van de datasets is het een feature die zelfs ongewenst kan zijn. Dat soort details ontbreekt te vaak in vergelijkingen tussen tape en disk en kan de lezer en uiteindelijk de klant op het verkeerde been zetten.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*