Test van Seagate’s speciale NAS SSD

Voor NAS spinning disks gebruikt. Harde schijven met meerdere platters en een hoge capaciteit en firmware die overweg kan met 24/7 stroom op de machine en onregelmatige belastingen. SSD’s waren tot voor kort te duur en niet geschikt voor de datapatronen die een NAS met zich meebrengt. Seagate heeft sinds kort de IronWolf 110, een NAS SSD. De eerste test daarvan is beschikbaar.

Storagereview lijkt een van de eerste titels die de IronWolf 110 SSD aan de tand heeft kunnen voelen. Dat is een schijf die voorzien is van een SATA aansluiting. In appliances voor enterprise omgevingen en datacenters komt SAS en NVMe vaker voor. SATA is waarschijnlijk gekozen omdat het goedkoper is en een grotere markt kan bedienen.

Capaciteit en software

De serie omvat schijven met een capaciteit tussen de 240GB en 3,84TB. Compressie en deduplicatie software moet er voor zorgen dat een tot factor 4 hogere capaciteit wordt behaald. Omdat een SSD per definitie sneller is dan een spinning disk kan het gebruik van die software leiden tot een hogere acceptatie, zonder dat het “wachten” als minpunt wordt gezien.

Verrassende conclusie

De conclusie van de test is desalniettemin verrassend. Op dit moment is de NAS SSD alleen de moeite waard voor het lezen en schrijven van “random workloads”. Voor alle andere taken zijn reguliere NAS HDDs beter. Een NAS bestaande uit een combinatie van flash en spinning disk zou het beste zijn. In feite is dat de oproep tot een NAS met meer caching.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*