Twee acquisities door Western Digital, niet beiden even logisch

Woensdagavond Nederlandse tijd werd bekend dat Western Digital deze maand een tweede bedrijven heeft overgenomen. Na Upthere is Tegile aan het portfolio van de onderneming toegevoegd.

Terwijl de meeste persaandacht uitgaat naar de relatie tussen Western Digital en Toshiba, vanwege de joint ventures in chips fabrieken, blijkt WDC dus gelijktijdig ook nog andere complexe processen te kunnen managen.

Link met cloud storage

Met de overname van Upthere, die de 28ste bekend werd gemaakt, neemt WDC een partij over die cloud storage aanbiedt en daarbij vooral focus op eindgebruikers. Opvallend aan die stap is dat Upthere aan de WDC familie wordt toegevoegd in dezelfde periode dat Crashplan bekend maakt de dienstverlening voor consumenten te staken. Het lijkt er dus veel op dat WDC in de lastige markt voor consumenten cloud opslag met deze aankoop voorkomt dat het aantal aanbieders nog verder afneemt. Een directe link tussen de hardware storage van Western Digital en brands als SanDisk zijn vooralsnog niet zichtbaar.

Tegile logische overname

De woensdag bekend gemaakte overname van Tegile is in dat opzicht veel logischer. De appliances van Tegile hebben immers storage in de vorm van flash (en voor de hybride systemen nog HDDs) de nodig. Daarbij heeft Tegile lang kunnen profiteren van de financiële ondersteuning door SanDisk. Nu SanDisk zelf geheel is overgenomen en geïntegreerd is het logisch dat ook participaties kritische onder de loep worden genomen. In het geval van Tegile was duidelijk dat het voor WDC onverstandig zou zijn dat afzetkanaal van SanDisk SSDs en de eigen spinning disks die in de hybride modellen worden toegepast te laten schieten. Daarnaast heeft Tegile inmiddels veel kennis van de markt die voor WDC al geheel steeds belangrijker wordt

De hype is over?

Een punt van aandacht is wel het prijskaartje. Als het verhaal klopt is het Tegile een koopje, slechts $55 miljoen lijkt de laagste prijs tot op heden te zijn voor een overname in de storage markt. Waarschijnlijk is dit ook het duidelijkste signaal tot nu toe dat de hypefase verleden tijd is.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*