Update kartelonderzoek DRAM makers door VRC

Vorige week werk op Storagenieuws in de bijdrage over de kwartaalcijfers van Micron opgemerkt dat de marge van deze chipsmaker het afgelopen jaar verder was toegenomen. Verder viel op dat er in het publicatie voor beleggers en de beurs geen melding werd gemaakt van de ontwikkelingen in de VRC.

Daags later is via de Aziatische pers geschreven dat de anti kartel autoriteiten in de VRC werk maken van het onderzoek maar markt- en prijsmanipulatie door het trio Samsung, Hynix en Micron. Als een niet mis te verstane waarschuwing is nieuws gelekt dat het lopende onderzoek zich in eerste instantie richt tot de periode 2016-2017. Toen zijn de prijzen voor DRAM wereldwijd geƫxplodeerd, waarbij alle fabrikanten dezelfde niet verifieerbare argumenten hanteerden. Het uitfaseren van productie voor de oude DRAM was te snel gegaan en het opstarten van de nieuwe productie verliep langzamer dan verwacht.

Bijna overal is toegang tot de data die dat verhaal moet onderbouwen onmogelijk. Een van de weinig uitzonderingen is de VRC. Daar zullen de autoriteiten, mede door de concentratie van producenten, veel eerder en beter zicht hebben op de feiten. Het is ook daarom dat de quote over boetes die kunnen worden opgelegd is verschenen. De VRC zegt daarmee: we beschikken niet alleen over de inzichten maar ook over het instrumentarium de markt te corrigeren.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*