Volgens WDC heeft NVMe de toekomst

Dat Western Digital voor de nieuwste SSDs gebruik maakt van NVMe heeft het bedrijf via de eigen kanalen breed uitgemeten. Ook de tech pers heeft er aandacht aan besteed. De teneur in alle artikelen is het zelfde: NMVe heeft de toekomst.

WDC schrijft in het eigen blog over de ontwikkeling het volgende “NVMe is displacing all other storage interfaces out there for performance critical applications.” Daarom stapt het af van wat het noemt het “legacy SATA protocol” en kiest voor NMVe, dat geen last heeft van de schijnbare bottlenecks waar SSDs met SATA tegenaan lopen.

Die bottlenecks zijn volgens WDC de te lage performance. Daardoor kan aan de steeds hogere eisen van de gebruikers niet langer worden voldaan. Het zouden vooral de professionele gebruikers zijn die steeds snellere SSDs wensen en de maximale doorvoersnelheid van het SATA protocol te beperkend vinden.

De eerste NMVe schijven die WDC nu op de markt brengt zijn dan ook voor datacenters en vergelijkbare omgevingen bedoeld. Het assortiment zal SSDs met de formfactor 2,5” en M2 omvatten. De eerste kan in elke server of datastorage appliance worden gestopt (DC SN630). De M2 (CL SN720) ziet WDC vooral in edge systemen belanden. De capaciteiten van 2,5” modellen loopt van 960GB tot 7,68TB voor de serie die maximaal 2x per dag wordt beschreven. Als er meer data wordt geschreven dan is er een serie waarbij 17% overprovisioning actief is (link).

Zonder verdere context zijn betoog en producten overtuigend. Een probleem wordt opgelost door WDC. Dat is echter niet het gehele verhaal. Wat de lezer niet mag vergeten is dat op dit moment de storage markt onder forse druk staat. Het lanceren van nieuwe producten doet WDC echt niet alleen maar om aan een concrete marktvraag te voldoen. Wat absoluut een rol speelt is dat fabrikanten op zoek zijn naar manieren om de kwakkelende markt nieuw leven in te blazen en de dalende groeicurves weer om te buigen. NVMe zal daarom een succes moeten worden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*