Voorspellingen met te hoog WC eend gehalte van Pure Storage

Pure Storage heeft de afgelopen week via meerdere online tech kanalen een bericht verspreid waarin tape als opslag weer eens voor achterhaald wordt verklaard. De inhoud van het stuk lijkt op het eerste gezicht evenwichtig, maar de eigen promotie, de WC eend factor, neemt toch weer bijzondere vormen aan.

Stelling

De stelling van Pure Storage is:

“The traditional Disk-to-Disk-to-Tape (D2D2T) backup model is no longer adequate for always-on enterprises requiring rapid restore data and is being replaced by Flash-to-Flash-to-Cloud (F2F2C).”

Dat Pure Storage flash onder aandacht brengt is gelet op het eigen portfolio begrijpelijk. Dat het daarom kritisch is op tape heeft daar alles mee te maken. Maar of de stelling ook klopt is een ander verhaal.

In de bewering zijn twee voorwaarden opgenomen waar makkelijk overheen wordt gelezen. Enterprises die “always-on” zijn en “rapid restore” verlangen. Die twee sturen het verhaal naar flash als primaire en secondaire storage en als derde schakel cloud. Wat hierbij nadrukkelijk buiten beschouwing wordt gelaten is dat always-on en disk storage elkaar niet bijten. Door disk op voorhand ongeschikt te verklaren wordt de tape dat automatisch ook.

Waar Pure Storage de waarheid ook geweld aandoet is het positioneren van cloud voor back-ups naast tapes. In de praktijk geldt dat de derde backup de kenmerken heeft van een archief. Dat is echt koude opslag die bij voorkeur uiterst zelden wordt geraadpleegd. Voor een snelle restore van data zijn er de primaire en secondaire back-ups. Aan die derde backup wordt daarom als eis gesteld lange levensduur van de drager en een lage prijs per TB.

Voordelen tape

Cloud heeft veel pluspunten, maar de prijs van tape en de houdbaarheid zijn vooralsnog niet te evenaren. Pure Storage had dat zonder meer kunnen noemen. Dat doet het niet, omdat het hoe dan ook wil voorkomen dat lezers geconfronteerd worden met bestaande en op punten betere alternatieven dan cloud. Cloud dat voor de optimale werking van de Pure Storage appliances onmisbaar is.

Door het zo sterk sturen op de eigen combinatie en het strooien met beruchte tech buzz woorden is het stuk van Pure Storage onder de streep gewoon onvoldoende om serieus genomen te worden. Keer op keer is de WC eend te duidelijk waarneembaar. Of de markt hier echt op zit te wachten?

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*