Vragen over koude opslag op basis van tape

Vorige week verscheen op Storageconsortium een artikel over de voordelen van tape. Over tape wordt ook met enige regelmaat op Storagenieuws geschreven. De ontwikkelingen van dit medium staan niet stil en de voordelen zijn evident. Over dat laatste gaat het artikel op Storageconsortium.

Datagroei

De auteur leunt zwaar op een onderzoek van IDC uitgevoerd in opdracht van Seagate. Dat geeft als leidraad dat de groei van data zo omvangrijk is dat de huidige datacenter capaciteit tegen 2025 met het drievoudige met toenemen om alleen al de opslag van data mogelijk te maken.

Aangezien een groot deel van die data, tot 60%, dan koude data is, loont het niet daarvoor datacenters uitgerust met flash of HDD storage mogelijkheden in te zetten. Koude opslag kan dan het beste via tape. De kosten daarvan zijn lager, wat iedereen moet aanspreken.

Waarheen met de tape

Waar het artikel niet verder op ingaat is hoe een verschuiving naar of omvangrijker gebruik van tape zou moeten plaatsvinden. Gaan bestaande datacenters de vloerruimte voor colo verminderen door meer storage capaciteit aan te bieden? Dat zou een forse impact hebben op de bestaande businesscase. Tape, koude opslag dus, verbruikt wel vloeroppervlak maar veel minder koeling en stroom. Dat betekent dat de noodzaak voor gescheiden ruimtes eerder zal toenemen.

Het idee dat koude opslag voornamelijk via hyperscalers kan worden geregeld wordt elders wel eens genoemd. In dit artikel wordt daaraan voorbij gegaan. Dat is overigens niet vreemd. Juist koude opslag kan aan zoveel eisen hebben te voldoen dat de generieke hyperscalers daar niet het beste antwoord op hebben.

Het artikel zet daarmee aan te het stellen van meer vragen over zowel koude opslag als tape. Of dat de bedoeling was is niet duidelijk. Het is echter wel nuttig.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*