VRC doet onderzoek naar DRAM marktafspraken en meer

Afgelopen week is door Trendforce geschreven over een gesprek tussen de Chinese kartel toezichthouder en Micron, de derde producent van DRAM chips. Het bericht is amper tot Europa doorgedrongen terwijl de impact ervan enorm kan zijn.

Micron heeft, net als de nummers 2 en 1 (SK Hynix en Samsung) recent weer uitstekende kwartaalcijfers laten zien. De netto marge op de producten is meer dan 57%, de twee andere grote aanbieder laten daar zelfs meer dan 60% noteren. Die marge komt aan het einde van een periode waaron veelvuldig sprake was van opwaartse prijsdruk door issues rond productie en een sterkere vraag dan geanticipeerd.

Signalen

Al langer zijn er indicaties dat hier zeer goed sprake kan zijn van marktafspraken met als doel marktverkrapping en hogere marges. Tot op heden zijn die signalen slechts door de pers genoemd en halfslachtig onderzocht. De mogelijkheden voor de pers echt zicht te krijgen op productie en distributie zijn namelijk minimaal.

Daarom is het signaal dat door Beijing wordt afgegeven ook zo opmerkelijk. Het is namelijk voor het eerst dat een toezichthouder met vergaande controle bevoegdheid zich met het onderwerp bezighoudt.

Bredere context

Een en ander kan natuurlijk ook niet los worden gezien van de handelsstrijd tussen de VS en de VRC. Micron is als Amerikaanse beursgenoteerde onderneming een makkelijk doelwit om schoten voor de boeg te kunnen afgeven. Daarnaast helpt dit type onderzoek dat door de overheid is gestart meer inzicht te verkrijgen hoe de ambities te komen tot een nationale DRAM industrie kunnen worden omgezet.

De Chinese stap is daarom om meer dan een reden opvallend te noemen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*