Waarom nog grote usb sticks?

Een van de zaken die opvalt aan storage is dat de lifecycle van producten sterk uiteenloopt. Tape bestaat sinds de oorspronkelijke vorm inmiddels een halve eeuw, andere dragers, zoals cassettes zijn in minder dan 15 jaar verdwenen. Cassettes hebben het onderspit moeten delven omdat flash storage in de vorm van usb stick goedkoper en betrouwbaarder was. Die zelfde usb stick staat nu op het punt het veld te moeten ruimen.

De opmars van de usb stick sinds de eeuwwisseling als handzame, betrouwbare en goedkope drager is algemeen bekend. In 17 jaar tijd is de ontwikkeling van usb 1.0 met 8 MB naar sticks met usb 3.1 specificaties en capciteiten tot 2 TB gegaan. Daarmee heeft de usb stick het bestaansrecht van floppyydisk, zip drive, cd rom, dvd rom en ook blue ray voor data storage ondermijnd.

Aan die opmars lijkt echter een einde te komen en de bedreiging komt voor de verandering niet door een nieuwe techniek. Het is de combinatie van overaanbod aan SSDs en de daarbij horende lage prijzen die er voor zorgen dat usb sticks met capaciteiten groter dan 128GB niet meer de slimste keuze zijn voor portable storage. Bij Hardware.info werd eind vorig jaar dit ontwikkeling ook al gezien. Toe legde men de lat bij 256GB. Usb sticks met die capciteit bestaan, maar een 2,5” SSD schijf kopen met een losse behuizing was toen al goedkoper.

Inmiddels zijn de prijzen voor SSDs nog verder gedaald. Het gevolg is dat de rekensom nu nog anders is. Wie op zoek is naar zeer snelle en betrouwbare portable storage kan na wat zoekwerk constateren dat zelf iets maken vanaf 128GB al loont. En dat is niet het enige. In plaats van kijken naar 2,5” oplossingen wordt het ook steeds aantrekkelijker in de calculatie M2 SSDs mee te nemen. Of het nu gaat om een gewone NGFF of een modernere NVMe, dat soort storage en de bijhorende cases zijn zeer eenvoudig verkrijgbaar.

Voor de producenten van usb sticks betekent deze ontwikkeling dat het vergroten van de omzet door de focus te verleggen naar grotere en duurdere sticks gedwarsboomd wordt. Ook al zal lang niet iedereen voor de zelfbouw optie gaan, het is wel een belangrijk deel van de markt, namelijk de potentiële early adaptors. Zonder de vraag van die groep loont het minder te investeren in grote capaciteit usb sticks. Zoals bij elk product leidt minder productie tot hogere eindprijzen. Is er dan nog wel markt voor grote usb sticks?

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*