Waarom SK Hynix SSD’s onder eigen naam uitbrengt

SK Hynix is een van de grootste producenten van geheugenchips. Dat het daarmee al jaren een plek in de top 3 inneemt is bij het grote publiek amper bekend. Het nieuws dat het binnenkort SSD’s onder eigen naam in de markt zet komt mede daardoor als een verrassing.

Geen Primeur

Wie SK Hynix beter kent weet dat het eigenlijk geen primeur is. Het Zuid Koreaanse conglomeraat heeft namelijk al eerder en voor korte duur onder eigen naam gehandeld. Op dat moment kwamen nog niet alle componenten uit de eigen fabrieken.

Voor de zomer maakte SK Hynix bekend een eigen controller gereed te hebben. Dat is de key component om een SSD te kunnen aansturen. Dat na juni het bericht kwam dat een 100% eigen SSD gereed voor productie was dan niet meer dan logisch. Interessant detail daarbij is dat men zich schijnbaar in de eerste plaats op de zakelijke markt zou richten. De massamarkt, waar grote aantallen hand in hand gaan met een goede marge liet men vooralsnog links liggen. Sinds medio augustus weten we beter: de Gold S31 van SK Hynix is een enduser SSD die ook nog eens via Amazon verkocht gaat worden.

Waarom

Dit alles is trouwens ook mogelijk als OEM of ODM, daar zitten merken bij met een hogere naamsbekendheid dan SK Hynix elf. De vraag is daarom ook waarom dit offensief wordt ingezet. Er wordt gewezen op de dominante rol en hoge naamsbekendheid van Samsung. SK Hynix zou deze stap nemen om eindelijk uit de schaduw te stappen van het andere Zuid Koreaanse mega bedrijf. Echt logisch klinkt dat niet, want via de route van de enterprise markt die bekendheid en imago vergroten is complex. Een andere verklaring – en een die meer hout snijdt – is dat op deze manier de onduidelijkheid over de herkomst van techniek en componenten wordt bestreden. In tijden van handelsoorlogen is “100% Zuid Koreaans – made by SK Hynix” handig om discussies heffingen en embargo’s te vermijden.

Share

Comments are closed.