Waarom zou Dell-EMC op overnamepad gaan?

Een paar weken geleden verscheen op eWeek een redactionele bijdrage waarin wordt gesteld dat Dell-EMC wel eens op overnamepad zou kunnen gaan. Specifiek voor storage, want daar zou het bedrijf voor meerdere deelmarkten op een achterstand staan. Het is een stuk met veel mitsen en maren dat onbedoeld de uitdagingen van de storage markt illustreert.

De voornaamste reden waarom Dell-EMC volgens de auteur deze stap zou kunnen overwegen is dat het eigen portfolio niet aansluit op de wensen van de markt. Dat is een eigenaardige bewering die niet lijkt te kloppen met de overname van EMC door Dell en de verdere uitbreiding van het portfolio de afgelopen jaren. Een van de markten die daarbij wordt benoemd is mid-range storage, waar het bedrijf een portfolio heeft met te veel gelijkende, zelfs overlappende, producten. Waarom een overname daar de oplossing voor is blijft onduidelijk. Dat het portfolio voor deze groep niet helemaal klopt is overigens algemeen beken, het begint al met de definitie die voor dat label wordt gehanteerd.

Maar wat mogelijk belangrijker is, is dat de focus van het bedrijf nog steeds op hardware of onpremise storage ligt, terwijl er massaal data naar de cloud wordt overgeheveld voor lauwe of koude storage. Dat is een bedreiging voor de business die niet met de overname van een startup gepareerd kan worden. De kans dat Dell een eigen cloudprovider wordt is redelijk onwaarschijnlijk. Een dergelijke partij overnemen heeft ook weinig meerwaarde, behalve als het een hele grote speler is met een global presence.

Het artikel stipt een aantal punten aan die kloppen. Het stuurt echter te sterk aan op overnames, die als een oplossing worden gezien, terwijl ze juist ook al deel van de problemen zijn. De voorgestelde route klinkt daarom niet logisch. Daarbij moet worden opgemerkt dat er met geen woord wordt gerept over het algemene handels- en beursklimaat. Of het de juiste tijden zijn voor overnames terwijl de markt op veel fronten aan het afkoelen is en de eigen huishouding niet op orde is?

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*