Wat doet AMD met de storage markt?

Afgelopen dagen was er in de VS de jaarlijkse FMS Flash Media Summit. Tijdens dat event worden tal van nieuwe producten en innovaties bekend gemaakt. Dit jaar lijkt een ander event  een grotere impact te hebben. Chipsmaker AMD lanceerde in San Francisco de nieuwe reeks server CPU’s, de EPYC 7002 serie.

AMD en Intel brengen al jaren updates van CPU’s voor servers of geheel nieuwe modellen. In de regel gaat dat gepaard met de lancering van nieuwe moederborden. De CPU’s moeten immers wel passen in de sockets en de componenten goed aansturen. Veel verder gaat de “impact” van een CPU niet.

Afwijkend

Wat AMD nu heeft gedaan met de EPYC 7002 lijkt daar van af te wijken. Op de dag van de lancering zijn natuurlijk de eerste moederborden die met deze CPU overweg kunnen bekend gemaakt. Zij worden daarbij vergezeld van storage vendoren die speciaal op EPYC afgestemde producten introduceren. Samsung heeft daarbij de primeur. Het claimt dat de nieuwe generatie SSD volgens de PCIe 4.0 specs, tot twee keer betere prestaties neerzet dan een gen3 SSD.

Route

Productverbeteringen bij storage componenten lijken in een nieuwe route te kiezen. Het is deze keer immers niet de eeuwige marktleider Intel die met een storage standaard komt die aansluit op de eigen CPU’s. Dat Intel daarvoor elke keer een beroep kon doen op de storage componenten uit deels eigen fabrieken komen maakte de noodzakelijke afstemming ook wel erg makkelijk.

AMD kiest er voor met Samsung in zee te gaan, zonder dat de rest van de markt wordt uitgesloten. De fouten die Intel met 3D Xpoint en Optane heeft gemaakt worden zo voorkomen. Alleen al daarom kan de strategie van AMD behoorlijk impact hebben op de servermarkt en daarvan afgeleid die voor storage.

Share

Reacties zijn gesloten.