Wat is er aan de hand bij NetApp?

Tussen 1 en 2 augustus is het aandeel NetApp meer dan 20% in waarde gedaald. Voor een volwassen speler in de storage markt is dat ongekend. De aanleiding is een bijeenkomst met analisten waar de Preliminary First Quarter Fiscal Year 2020 Results zijn besproken. Die vielen in bijna alle opzichten tegen.

Twee jaar verdampt

Op dit moment is een NetApp aandeel even duur als in november 2017. Twee jaar aan koersopbouw is verloren gegaan. Dat is uitzonderlijk, ook al laat de koersontwikkeling van de genoemde periode ook de nodige dips zien. Het kan duidelijk niet gesteld worden dat NetApp uitblinkt in het tonen van cijfers die de beurs overtuigen. Het bedrijf zal dus fors aan de bak moeten om het verdampte vertrouwen te herstellen

Meer dan de cijfers

Dat de beurs niet overtuigd is van de prestaties van NetApp heeft meerdere redenen. De voorlopige Q1 cijfers van het jaar zijn natuurlijk dé steen des aanstoots. Daarachter gaat namelijk veel meer schuil dan op het eerste gezicht lijkt. NetApp noemt een omzet teruggang van 5-10% in vergelijking met het vorige jaar waarschijnlijk. Dat is een brede marge, die niet verder wordt verklaard. Desondanks:

From a business model perspective, the gross margin and cost structure improvement we’ve made over the last two to three years provides support for our free cash flow generation despite a muted macro environment. As such, we remain committed to our capital allocation policy of returning cash to shareholders through share buybacks and our recently increased quarterly dividend.

De aandeelhouders zouden niets te vrezen moeten hebben dus en toch is de reactie op de beursvloer een totaal andere geweest. Dat komt onder andere door de verklaring van ceo Kurian dat men verrast is door de veranderde markt. “we didn’t see this coming when we provided our prior Q1 guidance”

Wat er is veranderd:

  • grote klanten besteden minder, dus NetApp moet op zoek naar nieuwe klanten;
  • de omzetgroei van de cloud business is te gering om de neergang van conventionele storage op te vangen;
  • klanten rekken de levensduur van de NetApp spullen op (Kurian: “we did not see the typical sort of hardware refresh cycle that we saw probably last year”);
  • verkoop in de VS vergt ander personeel. NetApp kent een hoog verloop van personeel en het werven van mensen die wel met nieuwe markten om kunnen gaan vergt veel tijd;
  • Kurian noemt 30% omzetdaling bij klanten die last hebben van de handelsoorlog tussen de VS en de VRC.

Gezonde marges

NetApp is een bedrijf dat de omzet van de conventionele business al enige jaren ziet afnemen. Mede om die reden is er zwaar ingezet op cloud oplossingen. Zoals bekend betekent dat een verschuiving bij de klanten van capex naar opex. Dat vertaalt zich in lagere omzetten voor het bedrijf. Die transitie dient gepaard te gaan met gezondere marges. Dat laatste lijkt in orde te zijn voor de cloud oplossingen van NetApp.

Achillespees

De onverwachte achillespees van die transitie lijkt te zijn dat het tempo van migreren nu onder druk is komen te staan. Bedrijven die langer met de hardware doen, stellen daardoor ook een overstap naar – of uitbouw van – cloud gebruik uit.

Het opentrekken van een blik verkopers zoals NetApp claimt te gaan doen om de markt weer vlot te trekken zal dan waarschijnlijk ook weinig uitmaken. Helemaal als wordt gekeken naar de andere factoren waardoor het bedrijf verrast is.

De komende weken zal blijken of ook de andere storage bedrijven de verwachtingen bijstellen. Als zij dat doen dan is er sprake van een marktbrede afkoeling. Blijkt dat NetApp als enige, of de meeste, last heeft van mindere omzet dan heeft Kurian zijn aandeelhouders heel wat uit te leggen.

Share

Comments are closed.