Wat kost cloud opslag?

Cumulus

Eerder deze week kwam Chris Mellor met het bericht dat de kosten voor private cloud storage bijna vijf keer hoger zijn dan die voor public cloud. Zelfs traditionele storage zou aanzienlijk goedkoper zijn dan de private cloud. Dat hij daar zelf vraagtekens bij zet verbaast niet.

Ondoorzichtig

De verwondering van Mellor past keurig bij een lange rits van berichten dat opslag A goedkoper is dan B. Afhankelijk van het type communicatie is er wel of geen sprake van een voetnoot met de onvermijdelijke disclaimer YMMV. De vergelijkingen die worden gemaakt zijn ook in de regel te ondoorzichtig. De kans op appels met peren vergelijken is niet alleen groot, het is ook opzet. Fabrikanten en verkopers hebben er immers geen baat bij tot achter de komma voor elk scenario uit te werken wat de kosten per opslag model zijn.

Bovenstaande verklaart waarom we al jaren horen dat cloud goedkoper is dan on premise. Het verklaard ook waarom we nu pas langzaam horen dat dit niet in alle gevallen opgaat (“YMMV”). Dat bij dat laatste ook commerciële belangen meespelen in het versturen van de boodschap mag daarbij niet over het hoofd worden gezien.

Wat voor “cloud in general” opgaat, gaat ook op voor (cloud-) storage. De fase van klakkeloos aannemen dat het altijd goedkoper is, zonder daarbij de bronnen te doorgronden, lijkt voorbij. Er zijn inmiddels meerdere cases die het tegenovergestelde beweren. Met deze twee uiterste wordt het mogelijk de eigen situatie beter te kunnen inschatten en daarmee de kosten te voorspellen.

Methodiek

Nu terug naar het stuk van Mellor. Wat hij heeft gedaan is de verscheepte capaciteit afgezet tegen de gerapporteerde storage omzet op basis van locatie. Hij hanteert daarbij drie deelmarkten, public en private cloud en de rest is traditioneel. De rekensom leert hem dat de storage kosten ($/EB) voor private dus het hoogst zijn, die voor public cloud het laagst en traditional IT zit daar tussenin.

Die vergelijking en rekensom zal op zich kloppen. Toch is het onvoldoende om die harde conclusie te kunnen trekken. Waar Mellor namelijk geen rekening mee lijkt te houden is het verschil tussen gerapporteerd en werkelijkheid. Wat ook niet is meegenomen is de invulling van “publieke clouds”. Een hyperscaler die de klanten maximale security en compliancy biedt heeft volgens Mellor “public cloud storage”, maar voor de klanten is het vergelijkbaar met een “private” oplossing. Bij traditionele opslag blijft onvermeld dat daar – meer dan elders – ook maatwerk zit. Dat leidt niet alleen tot kleinere aantallen en hogere stukprijzen. Het kan de (interne/externe) klant ook als de ultieme private cloud worden verkocht.

Daarom levert de rekensom van Mellor geen bevredigend antwoord op. Het laat vooral zien dat de vraag “ wat kost cloud opslag” niet kan worden beantwoord alvorens helder te hebben wat onder “cloud opslag” wordt verstaan. Anders blijft het appels met peren vergelijken.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*