Wat verdwijnt van de storage markt?

Er is een constante stroom van nieuwe storage producten en diensten. Het gaat daarbij om verbeteringen en echte noviteiten. Daardoor zou de diversiteit van ingezetten oplossingen alleen maar moeten toenemen. Toch is dat niet het geval. Als er iets opvalt aan de storage oplossingen is het wel het de beperkte breedte.

Wat daarmee bedoeld wordt is het volgende. Storage appliances en oplossingen kunnen zwaar belast worden. Dat heeft impact op de technische levensduur. Daarnaast is er de factor economische levensduur. Een harde schijf is na x jaar afgeschreven en zal daarom makkelijk worden vervangen voor een nieuwer model dat per definitie meer kan. En dan is er nog de factor betrouwbaarheid. Het is weinig aantrekkelijk oudere hardware (en deels ook software) in productie omgevingen actief te laten. De kennis van onderhoud en onzekerheid of de data en applicaties die daarop staan integer zijn en blijven zorgen er voor dat oudere hardware redelijk snel verdwijnt.

Dit leidt er toe dat in een doorsnee storage omgeving het aantal oude devices, appliances beperkt is. Oud is daarbij zoals aangegeven betrekkelijk, maar systemen met schijven ouder dan 4 jaar zijn een zeldzaamheid. Wat ook steeds minder vaak voorkomt is dat harde schijven met +10k omwentelingen per minuut voor dagelijkse activiteiten worden ingezet. De prijs/prestatie verhouding van SSDs zijn, ondanks de prijsstijgingen van het afgelopen jaar, steeds verder verbeterd. Maar wat mogelijk nog belangrijker is, dit type opslag is zovele zuiniger en beter te onderhouden dat de vraag naar bijvoorbeeld 15k schijven in rap tempo afneemt.

Dit type schijf staat inmiddels op de nominatie van de markt te verdwijnen. Technisch zijn ze nog steeds goed te gebruiken, maar zonder vraag wordt het steeds lastiger de productielijnen open te houden, laat staan vernieuwingen door te voeren. Dat met 15k schijven iets aan de hand is blijkt dan ook aan de prijzen – die blijven stabiel of gaan zelfs omhoog. Dat zal het verdwijnen van de markt alleen maar versnellen. Seagate maakte in 2016 al bekend niet langer te investeren in de 15k producten.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*