WDC – dit is geen varkenscyclus

De laatste dagen is een aantal berichten verschenen over het terugschroeven van de productiecapaciteit door WDC. De schijvenmaker heeft bij de presentatie van de kwartaalcijfers aangegeven dat het overweegt de productie van NAND te reduceren om zo verdere prijsdalingen te voorkomen. Dat lijkt op de aankondiging van marktverkrapping, maar is het ook het bewijs van de varkenscyclus?

Varkenscyclus

WDC heeft met Seagate en Toshiba de markt voor harde schijven (spinning disks) in handen. De drie spelers volgen elkaar op de voet. Nieuwe modellen en technieken bij de een worden snel geïntroduceerd bij de anderen. Prijsaanpassingen idem. Dat was ook het geval toen er nog meer aanbieders waren, maar toen was de markt op een aantal punten wezenlijk anders. Het is makkelijk die golfbewegingen van bijna gelijktijdige prijsstijgingen aan te duiden als het bewijs van marktafspraken. Een andere manier om er naar te kijken is met het begrip varkenscyclus in het achterhoofd. De vraag neemt toe – maar de productie kan niet snel worden aangepast. Dat leidt tot schaarste en hogere prijzen. Tegen de tijd dat de productie op peil is is de vraag verminderd, de prijzen dalen waardoor de extra productie niet rendabel is. Die wordt dan weer afgebouwd. De minste of geringste vraagtoename doet het proces weer starten.

Omschakeling naar 3D

Wat WDC nu heeft gecommuniceerd gaat echter niet over conventionele schijven of de onderdelen daarvan. Het gaat over NAND wat de basis is voor onder andere SSD schijven. Wat we daar hebben gezien is eerste een abrupte prijsstijging gevolgd door een prijsval die nog steeds doorgaat. De reden daarvan heet te zijn dat fabrikanten zijn overgestapt naar een nieuwe techniek. 2D is ingeruild voor 3D en de oude fabrieken zijn eerste stilgelegd en vervolgens of ontmanteld of omgebouwd. Dat in de tussentijd de prijzen van SSD en de componenten de lucht in schoten en dat de marges van alle producten dat ook deden is bekend. Die enorme marges zijn ook reden voor de Chinese autoriteiten onderzoek te doen naar prijsafspraken. Als de fabrikanten namelijk de migraties van 2D naar 3D onderling hebben afgestemd is er sprake van strafbare afspraken.

Aanbod en Vraag

Inmiddels produceren de meeste fabrikanten (waaronder WDC) 3D. De prijsstijgingen zijn, zoals te verwachten viel omgebogen naar een prijsdaling. Wat dat betreft wijst alles op een varkenscyclus. Er is echter een complexe factor die betrekkelijk nieuw is voor storage. Dat is de aard van het overaanbod en de vraagkrimp. Het overaanbod komt voor het eerst niet van bekende en bestaande fabrieken. Wat zich in de VRC afspeelt onttrekt zich voor een groot deel aan onze waarneming. Wat daar precies wordt gemaakt en voor elke afnemers blijft onduidelijk. Wel is duidelijk dat in die belangrijke markt een andere wind waait waardoor vaker voor nationale producten moet worden gekozen. De VRC is daarmee verantwoordelijk voor een wijziging van zowel aanbod als vraag en dat is uniek. Dat is ook de reden waarom hier niet van een zoveelste varkenscyclus gesproken kan worden.

En dan zijn er nog de andere markten waar de vraagzijde onder druk staat. Wie bij NAND denkt aan SSDs, sd kaarten en smartphones kan zijn opgevallen dat gaat om onderdelen en devices waarvoor de markt in zowel Amerika als Europa niet meer double digit groeit. Sterker nog – in de nodige landen is er sprake van krimp. Computers worden steeds minder verkocht en gaan langer mee. Componenten upgrades blijven wel doorgaan, maar vertegenwoordigen een klein deel van de markt.

Die bredere context maakt dat het signaal van WDC belangrijk is. Dat het aandeel eerst een snoekduik maakte en twee dagen later weer op het niveau van voor de kwartaalcijfer publicatie was geeft ook aan dat de handel moeite heeft te doorgronden wat er precies aan de hand is.

Varkenscyclus lijkt niet de juiste verklaring. Verschuiving en verzadiging zijn meer of ook aan de orde.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*