WDC kwartaalcijfers

Donderdag 26 juli maakte WDC de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend. Een winst van $756 miljoen op een omzet van $5,12 miljard was in beide gevallen hoger dan de markt had verwacht.

Het afgelopen kwartaal verscheepte WDC 39 miljoen schijven. Dat is 2,6 miljoen meer dan het voorliggende kwartaal. Maar WDC laat net als concurrent Seagate schommelingen zien die schijnbaar worden ingegeven door de inkoopcycli van de grote afnemers. De echte winst zat hem deze keer in de verkoop van schijven voor CE, consumenten devices. Daar zijn 2,7 miljoen meer schijven afgezet. Dat impliceert ook dat de merken die WDC voert het lastiger hebben om de groei in andere sectoren vast te houden. Aan de laptop en enterprise segmenten zijn het afgelopen kwartaal dan ook minder schijven verkocht. Hoewel de cijfers op dat punt redelijk summier zijn, zou een conclusie kunnen zijn dat het aanbod van WDC voor laptop producenten en gebruikers minder aantrekkelijk is.

De mindere afzet in de enterprise markt lijkt minder reden voor zorg. Daar is namelijk de voorkeur voor steeds grotere schijven duidelijk zichtbaar en daar wordt door WDC tijdens de briefings ook op gewezen. Met minder aantallen kan in dat segment aan de toegenomen capaciteitsvraag worden voldaan. Let wel: dat geldt alleen niet voor alle segmenten. Wie de ontwikkelingen van aantallen en capaciteit naar elkaar legt ziet dat de verscheepte aantallen met +6% toegenomen zijn en dat is ook dezelfde score die opgaat voor verscheepte capaciteit. Dat toont in ieder geval aan dat lang niet voor elk gebruik of segment sprake is van steeds grotere schijven. Dat is detail waar tot op heden weinig aandacht aan is besteed door analisten en ook WDC zwijgt er verder over.

De beurs tenslotte was aangenaam verrast door de behaalde resultaten maar minder te spreken over het voornemen het komend jaar voor $5 miljard aandelen in te kopen en de verwachting dat de omzet het lopend kwartaal weinig groei zal kennen. Het aandeel verloor in een week ruim 8% en staat daarmee op een koers gelijk aan die van in maart 2017. Het is bijna 30% minder dan het alltime high dat nog in maart van dit jaar werd aangetikt.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*