Welke prijsstijging?

Op 16 juli was Trendforce een van de eerste partijen die wezen op een geschil tussen Zuid Korea en Japan. Het probleem had in het Westen de pers niet gehaald. Zonder kennis was het onmogelijk de impact te kennen. Trendforce schreef over een “ reversal in memory prices” en dat werd wel door het Westen opgepakt als nieuwsitem.

Een “reversal in memory prices” zou namelijk het einde betekenen van een langere periode waarin DRAM en NAND steeds goedkoper is geworden. Te grote productie en tegenvallende vraag zijn zoals bekend de oorzaken van die neerwaartse prijsdruk. De teller staat op dit moment op -40% ten opzicht van een jaar geleden zeggen sommige bronnen. Uitschieters naar -50% zijn ook al gesignaleerd.

Het Taiwanese Trendforce is verder niet op het onderwerp ingegaan. De markt moest het dus doen met een verder weinig onderbouwde voorspelling. Omdat het zomer is in het Westen is de aandacht van andere journalisten nog geringer dan normaal. Er is dus ook geen verder onderzoek gedaan.

Op 30 juli komt Trendforce met weer een marktupdate. Het meldt een korte opleving van de vraag naar DRAM voor mobiele devices. Daaraan voegt het direct toe dat die opleving niet lang kan duren, omdat de productie van smartphones onder druk staat. De prijsstijging zal dus ook zeer tijdelijk zijn.

In een volgende zin staat nog een korte verwijzing naar het geschil tussen Zuid Korea en Japan: “which resulted in rumors of price trend reversals circulating in the market .” Die laatste zin is keurig weggewerkt en een slimme manier om een eerdere claim te kunnen ontkrachten zonder daarvoor scheef te worden aangekeken.

Er is dus geen sprake van bewijs dat de prijzen voor DRAM en NAND weer ophoog gaan. De aandacht voor mogelijke prijsstijging, die nu wordt afgedaan als geruchten, was waarschijnlijk een zoveelste poging tot marktmanipulatie.

Share

Reacties zijn gesloten.