Wie gaat er bieden op Toshiba?

Toshiba is door miljarden afschrijvingen en verliezen gedwongen een deel van de business in de etalage te zetten. Een van de meest logische onderdelen is de fabricage van geheugenchips. Dat is een onderdeel waar voldoende vraag naar zou moeten zijn, wat zich vertaalt in een hoge verkoopprijs.

Probleem is echter dat een te snelle verkoop de prijs drukt en er partijen in de markt zijn die wel interesse hebben, maar weinig kans maken een bod uit te brengen. Dat laatste geldt met name voor bedrijven uit de VRC, of joint ventures met een sterke Chinese component. Om die reden zou WDC bijvoorbeeld op weerstand kunnen rekenen.

Het is een proces waarbij de financiële belangen van Toshiba op een of andere manier in balans moeten zijn met politiek agenda’s in meer landen dan Japan zelf. Dat zal ook een reden zijn waarom het bedrijf er belang bij heeft niet te reageren op de geruchten die met enige regelmaat de kop op steken. Daarbij moet gezegd worden: die is iets dat in de West Europese pers amper aandacht krijgt, terwijl de kranten in Zuid Korea, Taiwan, Japan en ook Thailand er echt veel over publiceren.

Het is dan ook dat we via de Zuid Koreaanse pers vernemen dat SK Hynix en het Taiwanese Foxconn (beter: de parentcompany daarvan Hon Hai) een gezamenlijke actie zouden overwegen om als joint venture dit deel van Toshiba geheel over te nemen. Apart zijn ze te klein om de koopsom op te hoesten, als duo zou dat wel lukken aldus de Korea Herald.

Uit de Taiwanese pers is dan weer op te maken dat lokale chipsmaker TSMC een bod zou willen uibrengen, maar slechts voor een deel van het bedrijf en Toshiba zou willen helpen bij het neerzetten van een productiefaciliteit in de VRC.

Twee compleet verschillende scenario’s dus die ook lijken aan te geven dat er gewoon nog niet duidelijk is wat Toshiba zelf wil.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*