Aankondiging nieuwe HDD – nog niets bekend over de verkrijgbaarheid

      Comments Off on Aankondiging nieuwe HDD – nog niets bekend over de verkrijgbaarheid

HDDGisteren was er een Toshiba aankondiging van een nieuwe HDD waarbij de verkrijgbaarheid onbenoemd bleef. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Ook nu weer gaat het om een schijf met een grotere capaciteit.

Binnen beperkte tijdspanne

Wat opvalt is dat de drie HDD fabrikanten, Seagate, Toshiba en Western Digital, elkaar op de hielen zitten als het gaat om nieuws over harde schijven. Exemplaren met grotere capaciteiten worden in een beperkte tijdspannen aangekondigd.

Een voor de hand liggende verklaring is dat ze alle drie van de zelfde toeleveranciers afhankelijk zijn. Platters worden maar door twee bedrijven gemaakt. Verder moet niet het belang van standaarden onderschat worden. Niemand kan een HDD op de markt brengen als 100% compatibiliteit met hardware en software gegarandeerd kan worden.

Aankondiging versus verkrijgbaarheid

Dat de drie producenten dus kort na elkaar nieuwe producten aankondigen is daarmee grotendeels verklaard. Verder waren er tot vorig jaar grote fysieke events die voor de marketing en communicatie erg belangrijk waren. Lanceringen werden bij voorkeur op bijvoorbeeld de CES gedaan.

Op die manier nieuwtjes in de markt zetten lukt vooralsnog niet meer. Wat we wel zien is iets heel anders. Waarschijnlijk heeft het niets te maken met de lockdowns en reisbeperkingen. Het is de grote tijd tussen de eerste aankondiging en de verkrijgbaarheid die opvalt. Een paar jaar terug was dat maximaal twee kwartalen. Inmiddels is dat opgerekt naar drie en zelfs vier kwartalen.

Dat is ook bij de nieuwste 18TB schijf van Toshiba het geval. De pers wordt medio februari geïnformeerd. Leveringen zijn volgens met bericht vanaf eind maart mogelijk. Maar dat zijn alleen de sample shipments. Wanneer de schijven voor reguliere afnemers verkrijgbaar zijn staat niet aangegeven. Wat we in 2020 een paar keer zagen, is dat die aankondigingen min of mer achterwege blijven. Zo valt het minder op dat tussen de eerste aankondiging en de echte verkrijgbaarheid zoveel tijd kan zitten.

Share