LTO-9 tape ibm

Alle storage is fors duurder, tape minder

Sinds begin dit jaar is, door de prijsstijgingen van IT componenten, storage fors duurder geworden. Elke vorm van storage? Ja, maar er zijn verschillen. De prijstoename van tape is geringer.

Redenen

Harde schijven zijn duurder geworden omdat de inkoop van onderdelen dat ook is. Dat is een van redenen. De andere aantoonbare reden is dat een deel van de harde schijf voorraden bij fabrieken en distributeurs zijn opgekocht door cryptominers.

Tape

Tape is totaal onbruikbaar voor dat laatste. Alleen al daarom is de vraag naar deze vorm van storage niet explosief gestegen of op een andere wijze ontregeld. Gebruikers van tape hebben een redelijk voorspelbaar inkoopgedrag. De fabrikanten van de media en de drives hebben daar al lang de productie op aangepast.

Van extra kosten om aan een onverwachts hoge vraag te kunnen voldoen is daarom ook geen sprake. Wat wel speelt is dat kopers de voorraad blanco tape laag houden in afwachting van de nieuwe LTO-9. Dat is logisch, want daar past meer data op.

Businesscase storage

De makers van HDDs, SSDs en tape benadrukken vooral de onderlinge verschillen. Daardoor blijft een vraag op dit moment onbeantwoord. Dat is een vraag die bij de exploitanten van datacenters zou kunnen opkomen. Als storage units fors duurder blijven, is het dan niet nodig de businesscase die daarop is gebaseerd aan te passen.

Het idee dat met HDDs door de hyperscalers een evenwaardig alternatief voor tape storage wordt geboden gaat immers niet meer op als naar de inkoopkosten stijgen. Los daarvan heeft tape wat de footprint betreft nog steeds een onovertrefbaar voordeel. Dat geldt helemaal voor het stroomverbruik. Stroom wordt op dit moment ook fors duurder, nog een reden om eens kritisch naar de storage te kijken. Moet alles altijd binnen no-time beschikbaar zijn of is dit het moment modellen van koude opslag te gaan introduceren?