Amerikaanse sancties Hong Kong raken IT sector

Hong_KongAmerika heeft besloten dat producten uit Hong Kong geen voorkeursbehandeling meer krijgen. Dat is de opmaat voor verdere  economische sancties die de export van goederen uit het gebied naar Amerika aan banden legt.

Handelsoorlog

De beslissing van het U.S. Department of Commerce de preferential treatment regels te schrappen is een reactie op de toenemende politieke invloed van Beijing op Hong Kong. Tegelijk sluit deze sanctie naadloos aan bij de andere maatregelen van Washington in de onmiskenbare handelsoorlog met de VRC.

De gevolgen van die handelsoorlog zijn bekend. Bedrijven als Huawei kunnen niet meer aan Amerikaanse componenten komen. Inspur kon enige weken geen servers met Intel cpu’s produceren. Chinese IT bedrijven die in Amerika lokale vestigingen hebben zien de klantvraag terugvallen.

Hong Kong als draaischijf

Hong Kong bleef tot nu toe buiten de handelsoorlog. Het gebied heeft formeel een bijzondere status binnen de VRC. Als draaischijf van import en export is het daarom ook zeer belangrijk. Het is precies die status die nu wordt ondergraven. Washington maakt als eerste een einde aan de versimpelde importmogelijkheden voor alle goederen uit dat gebied.

Daarmee wordt het dus lastig voor Chinese IT leveranciers die formeel in Hong Kong gevestigd zijn. Feitelijk is de constructie van een HQ in Hong Kong en productie faciliteiten op het Chinese vasteland niet meer mogelijk.

TrendForce waarschuwt

Het Taiwanese bureau Trendforce wijst in een publicatie op de consequenties van de maatregelen. Daarvoor kijkt het ook naar de voor Washington logische vervolgstappen. Die zijn al toegepast op landen als Venezuela, Rusland en de VRC. Het verliezen van de preferential treatment status wordt gezien als een voorbode van de “ elimination of License Exception APR Provisions”. In dat geval is niet alleen de export van uit Hong Kong in gevaar. Ook de import is dan beperkt.

Het is om dat laatste dat de Trendforce de lezers waarschuwt. De stap van Washington gaat de productie en distributie van IT componenten en devices hard raken. Producten die voor meer dan x procent uit Hong Kong onderdelen bestaan mogen binnenkort niet meer de VS in.

De sancties tegen Hong Kong zullen niet alleen de enduser markt raken. Voorzien van het label Made in Hong Kong zijn immers niet alleen smartphones. Die stickers zijn ook te vinden op de bekende switches en routers voor het het MKB. Ook een deel van de enterprise hardware komt “formeel” uit Hong Kong.

De impact van de maatregelen is dus groot. Producenten en distributeurs van OEM, ODM en merk hardware moeten nu op zoek naar oplossingen. De impact hiervan op de prijzen van IT en componenten is nog niet in te schatten.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *