backblaze

Backblaze claim: 75 procent goedkopere S3 compatible storage

backblazeBackblaze weet wel vaker de aandacht te trekken, deze keer lukt dat met een goedkopere S3 compatible dienst. Dat concurrenten van AWS inhaken op S3 is begrijpelijk. Het is voor velen de bekendste cloud storage standaarden. Maar de introductie van alleen een kloon zal niet werken, het moet ook goedkoper zijn.

AWS niet de goedkoopste

Dat laatste is dan ook waar Backblaze met meest op hamert. De cloud storage en back-up aanbieder zegt namelijk tot 75 procent goedkoper te kunnen zijn dan marktleider AWS. Nu is al heel lang bekend dat AWS zeker niet altijd de goedkoopste is. Het is ook een van de aanbieders met een complexe tarieflijst. Het gebrek aan transparantie zorgt ervoor dat de eindprijs kan tegenvallen. Concurrenten kunnen daar op inspelen door het eigen aanbod simpel en overzichtelijk te houden. De twee andere Amerikaanse hyperscalers die opslag aanbieden doen dat echter niet. Het zijn partijen als Backblaze die proberen van dat punt een USP te maken. Daarmee spreken ze in ieder geval vooral de onderkant van de markt, SoHo en endusers, aan.

S3 voor grotere gebruikers

Met een eigen en goedkopere S3 compatible opslag – formeel S3 API support – kan Backblaze nu  andere gebruikersgroepen aanspreken. Bedrijven die de data op meerdere plaatsen hebben staan zijn een logische doelgroep. Dit type klant heeft vaak externe storage locatie. Dat kan een datacenter zijn, maar vooral ook cloud opslag. Daarbij is de S3 API van belang.

De kans dat men zomaar overstapt van storage platform overstapt is echter niet groot. Ook bij een lagere prijs garantie is de bereidheid waardevolle data te migreren gering. Vooral het tijdsbeslag is een showstopper, meer nog dan de theoretische risico’s.

Customer lock-in

Daarom stelt Backblaze nu iedere klant voor het prijsverschil te betalen mocht AWS goedkoper blijken. Dat klinkt als een krachtig argument om de klant te overtuigen. Daarachter zit zo te zien vooral een hele voorspelbare customer lock-in. De garantie geldt alleen voor klanten die minimaal 50TB voor 12 maanden in de rode datacenters onderbrengen. Daarmee spreekt het bedrijf nadrukkelijk niet de kleine, wel de grotere, gebruikers aan met de goedkopere S3 storage.

Share