Backblaze_Red

Backblaze gaat voor een beursnotering

Een paar dagen terug heeft Backblaze aangegeven aan te sturen op een beursnotering. Het bedrijf dat eigenlijk niets meer levert dan storage capaciteit wordt in ieder geval een zonderling op de beurs.

Zonderling

Dat een bedrijf voor een beursgang kiest komt vaker voor. Wat dat betreft is er niets vreemd aan de melding van Backblaze. Wat daarbij opvalt is dat het gaat om een bedrijf gaat met een smal portfolio. Er is hoegenaamd ook geen directe concurrent bekend met een vergelijkbaar aanbod die wel al het IPO proces heeft doorstaan. De beursnieuwkomer wordt daarmee een zonderling op de beurs.

Geen directe concurrenten

Wie bij het lezen hiervan denkt: maar wat is er dan met Dropbox en Box? Zijn dat geen regelrechte concurrenten. Het antwoord op die vraag is kort “Nee, dat zijn geen directe concurrenten omdat zij meer de nadruk leggen op het delen van data dan het opslaan ervan.”

Daarmee wordt dan vooral bedoeld dat Backblaze in de eerste plaats het faciliteren van een veilige (cloud) back-up als primaire taak ziet. Dat betekent nadruk op de hardware in de datacenters, de spreiding daarvan en de software. De marktbenadering is daardoor ook compleet anders dan die van Dropbox en Box. Vooral de laatste is heel snel (zelfs al voor de IPO) opgeschoven van opslag naar bestanden delen.

Goede stap van Backblaze?

Of de opslagspecialist een goede stap zet met de IPO is lastig in te schatten. Wel is bekend dat de twee eerder genoemde bedrijven door een groot deel van de markt gezien zullen worden als ijkpunten. Veel goeds betekent dat niet, want dan worden appels met peren vergeleken.

Er is overigens nog een reden waarom het op voorhand geen goed idee is deze drie over een kam te scheren. De prijs van de twee aandelen is sinds de IPO een beproeving voor de aandeelhouders. Ondanks alle lovende berichten over constante groei en steeds hogere ARPU’s, de aandelen van Dropbox en Box noteren niet of amper boven de uitgiftekoers. De enige die geprofiteerd hebben van die IPOs zijn de toenmalige eigenaren en een deel van het personeel.

Share