lexar

Bestaan er NVMe SSDs die echt tegenvallen – Lexar lijkt een kandidaat

SSDs zijn een volwassen product en door NVMe mag de snelheid niet tegenvallen. Toch blijkt het nog steeds mogelijk modellen in de markt te zetten die beduidend slechter zijn dan de concurrentie.

Lexar assembleert

De Lexar NM620 is dit voorjaar op de Amerikaanse markt verschenen. Het merk is daar altijd veel meer aanwezig geweest dan in Europa. Dat het enkele jaren terug een nieuwe eigenaar heeft gekregen heeft verder weinig invloed. Lexar maakte immers nooit zelf producten op componentniveau. Het assembleert wat het elders inkoopt en voorziet dat van een eigen logo. Daar is niets mis mee. In de regel biedt de mogelijkheid iets scherper geprijsde producten in de markt te zetten dan de A-merken.

Onderscheid door firmware

Het prijsvoordeel tussen de A-merken en de partijen als Lexar is bij SSDs steeds kleiner geworden. De schaalgrootte van Samsung is enorm en dat vertaalt zich in lagere prijzen. Een concurrent kan door slim in te kopen een vergelijkbare of betere prijs/kwaliteitsverhouding leveren. Er is een component waarmee hij het onderscheid kan maken en dat is de firmware.

De firmware en controller voor een SSD bepaalt voor welke inzet de NAND en andere fysieke componenten zijn geoptimaliseerd. Het maken daarvan gebeurt door de NAND fabrikanten zelf, maar er zijn ook bedrijven die zich daar echt op richten. Bij die groep zien de we oudere bekende makers van controllers zoals Phison. Er is ook een onbekend aantal kleinere bedrijven dat OEM of ODM levert.

Benchmark optimalisaties

Lexar heeft voor de NM620 een beroep gedaan op Innogrit voor de controller. Dat levert een NVMe eindproduct dat volgens CrystalDiskMark en AS SSD Benchmark redelijk goede prestaties neerzet. Die twee programma’s worden door bijna elke enduser tech publicatie en consument gebruikt.

Er zijn ook andere testtools ServeTheHome heeft die op deze Lexar NVMe SSDs losgelaten en op alle onderdelen zijn de scoren onder maat – het is flink tegenvallen. Wat we hier zien is waarschijnlijk het optimaliseren van de performance voor tests en gewone inzet. Dat eerste is omstreden, maar komt wel veel vaker voor. Het tweede, focus op gewone inzet is meer dan logisch.

Wie zware workloads overweegt begrijpt de meerwaarde van de andere tests. Dan blijkt ook dat Lexar voor dat soort businesstoepassingen geen goede keuze is.

Share