Tigo_ssd

Bestaat er ook slechte SSD storage

Storagenieuws wees recent op een SSD van Lexar die elders een slechte beoordeling kreeg. De vraag die daarbij hoort is of dit een uitzondering was of dat bij het grote aanbod van SSDs wel meer tegenvallers te verwachten zijn.

Fabricage verschil

Een van de grote verschillen tussen HDDs en SSDs is het aantal aanbieders. Er zijn drie fabrikanten voor HDDs. Die produceren weliswaar tientallen modellen, maar het aantal labels dat wordt gevoerd is minder dan een dozijn. Bij SSDs is het aantal labels meer dan 100.Het aantal fabrikanten van SSDs is meer dan drie. Hoeveel het er precies zijn is een kwestie van definities. Voor de  productie van SSDs worden gekozen voor de assemblage op basis van 100% inkopen van onderdelen. Buiten de sticker op de schijf is er dan geen eigen inbreng voor het product. De SSD assemblage fabrieken brengen vervolgens ook nog eens verschillende merken op de markt.

Kwaliteit

Bij met samenstellen van een SSD kan door de brede verkrijgbaarheid van componenten worden gestuurd op kwaliteit op bepaalde punten. Dat sturen kan ook op een zo laag mogelijke prijs. SSDs de aan dat laatste moeten voldoen hebben onderdelen die technisch al wat gedateerd zijn. Dat hoeft op zich nog geen afbreuk te doen aan de kwaliteit.

Als bij het samenstellen van de componenten weinig aandacht wordt besteed aan de firmware zal de kwaliteit en performance van de SSD onvermijdelijk tegenvallen. Dat is onvermijdelijk omdat de firmware er voor moet zorgen dat de onderdelen optimaal met elkaar samenwerken. Dat geldt ook voor de controller.

Sommige controllers zijn gemaakt voor een specifieke combinatie van onderdelen. Anderen zouden minder kieskeurig moeten zijn. Maar ook dan is het zaak via de firmware de eindproduct te optimaliseren. Dat gebeurt echter niet bij SSDs die voor alles een lage prijs moeten hebben.

Slechte SSD

Dat verklaart waarom er zoiets bestaat als een slechte SSD. Het is een product waarbij niet alles is gedaan om de onderdelen goed met elkaar te laten samenwerken. De eerder genoemde Lexar schijf was daar een voorbeeld van. Hier staat nog een voorbeeld.

Share