Bij Western Digital keuze tussen lucht- en helium gevulde HDD’s

      Comments Off on Bij Western Digital keuze tussen lucht- en helium gevulde HDD’s

Western DigitalOp 18 juli heeft Western Digital op het eigen blog bekend gemaakt de HC300 serie te hebben voorzien van een 10TB model, de Ultrastar DC HC330. Dit model is in tegenstelling tot de andere schijven met hogere capaciteit met lucht in plaats van met helium gevuld.

Helium versus lucht

Sinds harde schijven met capaciteiten vanaf 8 TB zijn verschenen (circa 2013) is het gebruik van helium in plaats van lucht de standaard geworden. Helium heeft andere eigenschappen dan lucht. Belangrijkste voor harde schijven is dat het beter koelt. Hierdoor kunnen de platters dichter op elkaar worden geplaatst. Dat geeft de fabrikanten weer de mogelijkheid meer platters in een 3,5” schijf te monteren, wat een hogere capaciteit betekent.

Helium heeft een bekend nadeel. HDD’s met dit materiaal als vulling zijn duurder, omdat de productie gecompliceerder is.

Platters

De mogelijkheid, dankzij helium, meer platters te monteren is een duidelijk voordeel. Rond 2013 en tot recent is in de productie van platters weinig veranderd. De tijd heeft echter niet stilgestaan. Storage Nieuws heeft dit jaar al enkele keren gewezen op de ontwikkelingen bij de belangrijkste producent, Showa Denko.

Western Digital geeft aan dat de samenstelling van platters gaat veranderen, of dat inmiddels al is veranderd. Daardoor kan meer dat op een eenheid worden geplaatst. Daarmee vervalt voor een deel van de schijven de noodzaak veel platters te plaatsen en dus helium te gebruiken.

Goedkoper

Geen Helium, minder platters en een eenvoudiger productie proces, terwijl de capaciteit per schijf zal toenemen. Dat is wat volgens Western Digital mogelijk gaat worden en dat gaat dan ook nog eens gepaard met een lager prijskaartje.

De komst van de Ultrastar DC HC330, die niet voor de enduser markt is bedoeld, is daarom een belangrijke ontwikkeling voor zowel de sector als de gebruikers. Het is wachten op de performance van deze schijven, helemaal omdat Western Digital een tot 40% hogere performance claimt ten opzichte van helium schijven. Er is duidelijk meer veranderd dan platter en vulling!

Share