boxHQ

Box onder vuur en overweegt verkoop

boxHQGisteren stond hier een artikel over twee verliesgevende bedrijven, vandaag gaat het over Box dat zichzelf in de verkoop zet. Die stap kan niet als een verrassing komen. Sinds maart van dit jaar is immers bekend dat twee aandeelhouders strijden om zeggenschap over het bedrijf.

Storage en collaboration

Box is ooit begonnen bedrijf dat het delen van bestanden makkelijker maakt. Dat is de combinatie van storage en collaboration tools. De vraag naar die SaaS dienst zou groot moeten zijn en steeds verder moeten toenemen. Sinds de beursgang in najaar 2014 is dat ook gebeurd. Het is echter geenszins zo dat Box daar maximaal van profiteert. Google en vooral Microsoft hebben een betere integratie van de vergelijkbare diensten en daarbij een sterkere klantrelatie.

Alles wijst erop dat Box genoegen moet nemen met een kleiner marktaandeel en vooral ook een andere markt. In die niches zijn nog steeds goede omzetten en winst te realiseren. Het bedrijf kan echter nooit in de buurt van de hyperscalers komen.

Koersontwikkeling

Beleggers hebben dat inmiddels geaccepteerd.  De eerste notering (oktober 2014) was $14.00 en op de eerste handelsdag was er een kortstondig piek tot $24. Na ruim zes jaar handel kost het aandeel $23. Die koersontwikkeling staat haaks op veel vertrouwen en optimisme.

De vraag is dan ook wat er met het bedrijf moet gebeuren. Doorgaan op de oude voet en focussen op de niches die men nu bezet kan in theorie. Voor de handel die is gefocussed op korte termijn rendement is dat echter onbespreekbaar. Dat daarbij de “niches” nog steeds voldoende omvang voor een langer periode van levensvatbaarheid hebben wordt evenmin geaccepteerd.

Omzet en regio’s

De focus van de dienstverlening verleggen is een van de eisen van de twee aandeelhouders. Die vechten onderling om de macht bij het bedrijf. Hoe zij tot een betere verdeling van de omzet denken te komen is onbekend. Box is voor driekwart van de omzet afhankelijk van de Amerikaanse thuismarkt. Het is verleidelijk te denken dat er in het “buitenland” meer nieuwe omzet mogelijk is. Dat die stap Box tot nu toe niet is gelukt heeft echter een paar goede redenen.

Kijkend naar voorgaande is het wel begrijpelijk dat de oprichter van Box hardop praat over verkoop. Het is een voorspelbaar en beproefd exit scenario. Of over vijf jaar nog iemand in de EU weet waar Box voor staat, laat staan de dienst gebruikt?

Share