boxHQ

Box vertrouwt vooral op Google Cloud en dat was vroeger anders

boxHQgoogle cloudGoogle Cloud Services en Box hebben een strategisch samenwerking bekend gemaakt, waarbij Box veel meer van GCS gebruik gaat maken. Dat bericht is niet echt opgevallen, terwijl Box voorheen met andere hyperscalers zaken deed.

Van eigen datacenters naar externe datacenters

Over Box schreef Storage Nieuws in 2017 dat het voor de opslag van data op drie partijen vertrouwde. Op de Amerikaanse thuismarkt maakte het gebruik van eigen datacenters, overal elders waren AWS en IBM de partijen.

In 2019 kon uit de beursdocumentatie worden gehaald dat BOX gebruik maakte van twee locaties van Switch. Dat waren de “eigen” datacenters. BOX schreef dit omdat het de aandeelhouders op de hoogte moest brengen van een wijziging in de kosten. Het bedrijf stapte af van Switch. De migratie zou tot lagere operationele kosten leiden, maar ook tot een vergroting van de footprint.

Drie cloud providers?

Nu ruim een jaar later komt er dus de melding dat BOX vooral van GCS gebruik gaat maken. De vraag is  of BOX GCS als een uitbreiding van de footprint ziet of dat het bedrijf delen of geheel van AWS of IBM weg migreert.

Het is namelijk niet echt logisch van drie verschillende cloud providers gebruik te maken. Zelfs voor het realiseren van een global footprint hoeft dat niet. Argumenten dat redundantie gebaat is bij meer dan een aanbieder gaan wel op, maar drie is voor het type dienstverlening van BOX overkill.

Kwartaalcijfers

Om meer te weten is het zaak de kwartaalcijfers plus de ad-hoc meldingen van BOX tegen het licht te houden. Wordt dit de eerste keer dat we lezen dat een grote storage dienst zo ingrijpend de onderliggende infrastructuur wijzigt. Bij het overstappen van BOx naar Google Cloud komt namelijk meer kijken dan het overhevelen van de data.

Share