CF cards vooral voor industriële en proces omgevingen

      Comments Off on CF cards vooral voor industriële en proces omgevingen

Met name fotografen zijn bekend met de formfactor van CF kaarten. Deze kaarten worden gebruikt in camera’s voor de professionele markt. Midden 2017 is de variant CF Express aangekondigd. Die komt nu op de markt. Het is een CF kaart voor tal van embedded systemen.

Specificaties

CF Express versie 1.0 kent een doorvoersnelheid die iets boven SATA I ligt. Dat is voor reguliere proces toepassingen geen bottleneck. In de planning staat een 2.0 versie die 7,8 GB/s kan lezen. Dat zou sneller zijn dan SATA III dat tot 6 GB/s komt.

Voorlopig kan CF dus nog niet doorgaan voor een supersnelle oplsag variant. Waar het wel indruk mee maakt is de omgevingstemperatuur waaraan de kaarten mogen worden blootgesteld. Delkin en Innodisk, twee producenten die de kaarten nu via distributeurs naar Europa brengen, claimen dat de kaarten kunnen worden ingezet in omgevingen waarvan de temperatuur tussen de -40 en +85 graden mag liggen. Daarmee heeft deze formfactor vooralsnog geen concurrentie te duchten van de welke SSD dan ook.

Gaming

Hoewel de CF Express door het handvol fabrikanten als een puur industrieel product in de markt wordt gezet wijst Innodisk op een totaal andere markt. In een presentatie voor analisten noemt het CF Express een geschikte storage module voor de gaming applications. Dat zou ook nog wel eens een grotere markt kunnen zijn dan de industriële en proces omgevingen waar temperaturen ver onder het vriespunt heersen.

Share