Covid-19 is slecht voor storage in brede zin

      Comments Off on Covid-19 is slecht voor storage in brede zin

pixabay stock-exchange-4878214_640Eerder dit jaar is hier geschreven dat storage vendors door de Covid-19 uitbraak wel eens hard getroffen konden worden. Daarbij werd toen vooral gedacht aan de financiering van de business. Rond de helft van het jaar bleek uit de kwartaalcijfers dat iedere storage aanbieder een slag om de arm hield. Niemand durfde voorspellingen af te geven. Nu is er een nog duidelijker signaal van Quantum.

Quantum over Tape

Quantum is op dit blog al meermaals voorbij gekomen. Het is een van de grootste aanbieders van tape oplossingen. Klanten hiervoor zijn niet alleen enterprises, banken en overheden. In een artikel op blocksandfiles wordt ook bevestigd dat met de hyperscalers voorziet van tape. Al langer was bekend dat hyperscalers voor koude opslag op tape vertrouwen. Die vorm van storage heeft een prijs per TB, die met gewone harde schijven niet kan worden geëvenaard. Daarnaast zijn veiligheid (“airgapped”) en stroomverbruik van tape zeer sterke USP’s.

Maar tape wordt zoals gezegd ook door andere klantgroepen ingezet. Het staat kort in het artikel aangestipt en  is belangrijk om een totaal beeld van de Covid-19impact op de storage sector te krijgen.

Quantum verklaart de lagere omzet dit jaar deels door het achterblijven van bestellingen van media bedrijven. Het uitblijven van sport evenementen, de onmogelijkheid andere live events vast te leggen leidt tot minder vraag. Maar het is ook de rem op de andere producties. Er worden minder series en films gemaakt en dat zorgt ervoor dat de studio’s minder tape nodig hebben.

Impact over de volle breedte

Daarmee is duidelijk dat de impact van Covid-19 op de storage sector verder gaat dan minder interesse door investeerders. De vraag naar harde schijven voor datacenters staat een versnelling lager. Het uitblijven van massale upgrades van SoHo capaciteit en ook al gesignaleerd en zelfs tape merkt de tegenwind. Storage in de meest brede zin dus. Gaat dat leiden tot een verdere consolidatie van de markt of eerder het afremmen van de innovaties?

Share