DDR3 is EOL – maar niet helemaal

      Comments Off on DDR3 is EOL – maar niet helemaal

Sinds vorig jaar geven de drie grootste chipfabrikanten, Micron, Samsung en SK Hynix, aan dat ze DDR3 geheugen als EOL beschouwen. De productie wordt afgebouwd en de verkrijgbaarheid in de markt neemt rapide af. Er is inmiddels een breed aanbod van DDR4 geheugen. Problemen zouden dan ook niet mogen optreden.

De consument

De uitfasering van DDR3 geheugen lijkt op het eerste gezicht de bezitters van computers te raken. Een upgrade van een bestaand systeem door er extra geheugen bij te prikken wordt een duurdere en lastige operatie als het aanbod van DDR3 snel afneemt. Dat de fabrikanten als eerste zijn begonnen de productie van kleinere modules stil te leggen is logisch. Die kennen een lage vraag en een weinig interessante marge. Grotere modules (8GB / 16GB) zijn op dit moment nog wel verkrijgbaar, maar hebben uiteraard een hoger prijskaartje dan voorheen de kleinere modules.

De upgrader zal ook zien dat het vervangen van een videokaart door de uitfasering van DDR3 geheugen anders gaat. Fabrikanten richten zich nu op het aanbieden van kaarten met DDR4 geheugen. De DDR3 modellen die nog over zijn worden tegen scherpe prijzen in de markt gezet.

Zakelijke markt

De wegval van DDR3 raakt op papier niet alleen de consumentenmarkt. Het is de zakelijke markt die er waarschijnlijk harder door kan worden getroffen. Het probleem zit  niet zozeer in desktops waarvan een componenten upgrade onlogisch is geworden. Hier gaat vooral om het veelvoud van machines die in productieomgevingen staan (“embedded systemen” behoren daartoe). Dat zijn machines waarvan de levensduur langer zal zijn dan de 3-5 jaar die voor kantoormachines gelden. Door de langere levensduur is de noodzaak onderdelen, zoals geheugen, te kunnen vervangen groter.

Om deze groep de komende jaren te kunnen blijven servicen is de EOL van DDR3 dan ook onmogelijk. Wie goed leest ziet echter ook dat voor dit type gebruik de productielijnen (op een lager pitje wellicht) open blijven. Dat soort meldingen wordt niet opgepakt door de bekende tech titels. De doelgroep die zijn in de eerste plaats adresseren zal daarom missen dat voor specifieke toepassingen, locaties en hardware er vooralsnog niets aan de hand is. DDR3 is wat dat betreft niet helemaal EOL

Share