geheugen-DRAM

DDR3 productie bij Samsung afgebouwd – een kritische kanttekening

Samsung schijnt te hebben gecommuniceerd dat het voornemens is de komende twee jaar de productie van DDR3 te stoppen. DDR2 geheugen loopt al niet meer van de lopende band bij de Zuid Koreanen. Op dat besluit is enige kritiek mogelijk.

DDR2 afbouw

Componenten voor en complete DDR2 geheugensbanken zijn al enige tijd moeilijk verkrijgbaar. Zowel de vraag als het aanbod hiervoor zijn ongeveer gelijktijdig afgebouwd. Dit type geheugen wordt alleen nog in bepaalde “industriële” omgevingen gebruikt. Reguliere hardware die dit nodig heeft is in het Westen niet meer in omloop.

Status DDR3

Voor DDR3 is nog wel redelijk wat animo. Gewone hardware van vier jaar en ouder heeft dit type geheugen nodig. Daarom is de afbouw van productie door Samsung per 2024 ook ambitieus. Er is namelijk een reden waarom er nog zoveel gebruik wordt gemaakt van DDR3 based hardware. Dat is dat de levensduur steeds makkelijker kan worden opgerekt.

Desktops kunnen veel langer mee dan voorheen. De technische ontwikkelingen voor die machines zijn de laatste jaren niet groot geweest. De enige reden complete computers te vervangen lijkt te zijn dat het OS anders niet kan worden vervangen voor een nieuwere versie.

Het is dan ook opvallend dat de datum die Samsung noemt gelijk is aan de datum waarop een OS EOS gaat. Anders gezegd, de maker van sofware en de maker van een hardware component dwingen de markt te investeren in nieuwe producten. Commercieel is dat begrijpelijk. Om andere redenen is dat minder acceptabel.

Een daarvan is dat men dus voorbijgaat aan de groeiende noodzaak langer te doen met hardware. Die noodzaak heeft alles te maken met de schaarste aan grondstoffen en de te grote belasting voor het milieu. Door het aanbod aan DDR3 geheugen te reduceren dwarsboomt Samsung – de grootste chipsbakker – daar het nodige. Dat lijkt geen toeval te zijn. Iedereen die wijst op oudere berichten over de EOL van DDR3 iet daarbij over het hoofd dat het besef de levensduur van hardware fors te verlengen van jongere datum is.

Share