HDD

De harde grenzen voor storage

De vraag naar storage blijft groeien en om daaraan te kunnen voldoen krijgen fabrikanten steeds vaker te maken met harde grenzen. Storage an sich is eindeloos, ongelimiteerd. Dat kan niet worden gezegd van natuurkundige wetten en fysieke factoren.

Tape

Tape is een goed voorbeeld van innovatie als het gaat om storage. De capaciteit van LTO-9 drives en hardware is vele malen groter dan die van LTO-8 en de voorgaande modellen. Echter, verdubbelingen in opslagcapaciteit zoals voorheen mogelijk was is nu niet meer mogelijk. Dat geldt ook voor de schrijf- en leessnelheid. De stappen die mogelijk zijn worden steeds kleiner. Oorzaak daarvan zijn natuurkunde en fysieke eigenschappen van componenten en materialen.

HDD

Het verhaal van tape vertoont de nodige overeenkomsten met HDD’s. Ook daar lopen de fabrikanten tegen serieuze uitdagingen aan. Toen een HDD van 4TB naar 6TB ging, was dat een procentuele toename die indruk maakte. De stap van 16TB naar 18TB is al veel geringer. Die 18TB modellen en de 20TB varianten hebben ook andere technieken nodig. De discussies over HAMR en MAMR hebben daar alles mee te maken.

De aandacht van de pers gaat vooral uit naar de capaciteit. Men schrijft ook regelmatig over het stroomverbruik. Daar zijn de nodige verbeteringen doorgevoerd, maar een echt lager verbruik het schijf is simpelweg niet mogelijk. Fabrikanten kunnen best uitleggen dat er hier grenzen zijn aan wat mogelijk is. Men volstaat echter in de regel het met verwijzen naar het verbruik per TB. Dan lijkt het net alsof storage steeds zuiniger wordt. Helemaal correct is die suggestie echter niet.

Datadichtheid

Uit een artikel van Storagenewsletter blijkt dat er nog een grens is waar de makers van harde schijven tegen aan lopen. De datadichtheid per platter zou al meer dan zes jaar niet verder toenemen. Dat de capaciteiten van schijven in die periode wel is gestegen komt doordat er een extra platter in de behuizing van +18TB schijven zit.

Bij de dichtheid is men zo te zien beland op het punt van serieuze harde grenzen voor storage. Dat geldt ook voor het aantal platters dan in een standaard 3,5” HDD behuizing past.

Share