De olifant in de kamer – het minder opvallende nieuws van vorige week

Weinigen hebben afgelopen week de olifant in de kamer gezien. CES voor heel wat storage gerelateerd nieuws en daarmee afleiding. Veel vendoren kiezen er immers voor in Las Vegas een tipje van de sluier voor het nieuwe jaar op te lichten. Volop in de schijnwerpers stonden de nieuwste flash toepassingen en daardoor viel ander nieuws buiten de boot.

Toshiba

Veel minder aandacht was er voor de melding van Toshiba, de nummer 3 producten van conventionele harde schijven. De Japanners hebben met de MG08 een 16TB schijf klaar voor de markt. De omvang van die schijf is niet het meest opvallende, dat er is gekozen voor CMR (Conventional Magnetic Recording, ook wel PMR – perpendicular magnetic recording genoemd) in plaats van SMR (Shingled Magnetic Recording) is dat wel. SMR heeft namelijk als voordeel dat door de andere lees, schrijfmethode de capaciteit tot 25% groter kan zijn dan een vergelijbare CMR. Om die reden zijn Seagate en WD ook al enige tijd actief met SMR. Het nadeel van de SMR is dat de performance lager is. Dat Toshiba de snellere techniek met een grotere capaciteit weet te combineren is een bijzonder prestatie. (Zie ook deze link voor verdere uitleg)

Marktkrimp – de andere olifant

De schijven worden steeds groter, het aantal shipments neemt sterk af. Dat is de eerste conclusie in de meest recente publicatie van Trendforce waarover The Reg schrijft. Bij een gelijke vraag naar capaciteit zou dat ook in orde moeten zijn. Er zijn immers minder schijven nodig om het zelfde op te slaan.

De gevraagde capaciteit neemt echter nog steeds toe. Daarom zouden de shipments ongeveer gelijk moeten blijven, of slechts licht dalen. Dat is echter niet het geval. Naar formaat (2,5’ en 3,5”) en gebruikstypen verdeeld is er volgens Trendforce een daling tussen de 4,7% – 23%.

Als verklaring wordt gegeven dat SSD een steeds groter deel van de markt kunnen bedienen omdat ze groter en goedkoper zijn geworden. De vraag is of dat de enige oorzaak voor de bijzonder forse kwartaalkrimp is. Waar Trendforce en The Reg geen woord aan wijden zijn namelijk het economisch klimaat en de handelsoorlog die de VS voert met o.a. de VRC.

Waar elders te lezen valt dat shipments van servers en ook non-tech items door die twee factoren onder druk staan en zelfs afnemen zou dat bij schijven niet het geval zijn. Het is logischer te stellen dat de twee publicaties die andere olifant in de kamer over het hoofd hebben gezien.

Share