Close-up_2U_EDSFF-Kioxia ruler

De ruler bestaat, maar de vraag blijft gering

Op Storagereview staat een goed artikel over de E1 SSD, beter bekend als de ruler waarvan de vraag achterblijft. Het verhaal sluit aan op wat Storagenieuws al eerder signaleerde. Aanbod an sich is niet meer voldoende om vraag te creëren.

Ruler aka EDSFF

Het ontwikkeling van de Ruler, de EDSFF, de E1.S en E1.L is op dit blog al meerdere keren beschreven. In het kort: het is een nieuwe formfactor voor SSDs. Binnen die formfactor zijn er (op dit moment) vier maten, dun en dik, Short (S) en Long (L). Primaire doelgroep voor de E1.S en E1.L zijn hyperscalers en enterprises. Niet voor alle processen, maar wel voor configuraties waar hoge performance en hot swappable hand in hand gaan.

Met de E1.x komt er in de datacenters en rekencenters een nieuwe interface naast Sata en Sas. Het vereist dus afzonderlijke hardware. E1.x zal daarom nooit mainstream kunnen worden. Het is nadrukkelijk ook niet ontworpen voor de brede massa en de onderkant van de zakelijke markt.

Voordelen

Dat deze afwijkende, maar technisch zeer interessante, productlijn er is gekomen heeft alles te maken met de voordelen. Die zijn hier en in het aangehaalde externe artikel terug te vinden. Inmiddels is het een product dat besteld kan worden. Er schijnen ook klanten voor te zijn. Maar de vraag blijft achter. Hoe dat komt, daarover verschillen de meningen. Volgens Lyle Smith van Storagereview is aanbod an sich niet voldoende. Hij ziet te weinig vraag in de markt.

Waar bijft de vraag?

Waarom die vraag uitblijft heeft volgens hem veel te maken met de prijsstelling en de TCO. Dat speelt inderdaad een rol. Wat hij over het hoofd ziet is dat de uitrol van elke innovatie valt of staat bij een lange en intensieve testperiode. Precies daar heeft E1.x al meer dan een jaar te maken met tegenwind. De eerste producten kwamen op de markt voor er sprake was van een echte standaard. Het aanbod van ondersteunde hardware is daarom lange tijd zeer beperkt geweest. Nu is de standaard er wel. Maar de markt heeft de afgelopen +12 maanden andere prioriteiten gekend dat het testen van nieuwe techniek.

Wat dat betreft is het verhaal van EDSFF redelijk uniek in de geschiedenis van de IT. Met de ruler is er een product, maar de vraag blijft al ongeveer twee jaar op een te laag niveau om tot een doorbraak te komen. Blijft het daardoor een nicheproduct?

Share