De vraag naar flashstorage van meer dan 10TB is beperkt

      Comments Off on De vraag naar flashstorage van meer dan 10TB is beperkt

Close-up_2U_EDSFF-KioxiaHet idee dat de vraag naar flashstorage blijft groeien klopt, maar dat wil niet zeggen dat meer dan 10TB veel is gevraagd. Dat is een van de opvallende uitspraken die tijdens een track van de Flash Memory Summit 2020 is geregistreerd. De context van die opmerking is nu als video terug te zien en horen.

De video is de registratie van een 40 minuten durende panel over de toepassingen voor nieuwe EDSFF (E3). Dat is de formfactor die nu al beschikbaar is en op termijn sata en sas gaat vervangen. Dat wil zeggen, voor het gebruik in enterprises en datacenters.

Het panel bestaat uit medewerkers van Dell EMC, HPE en Kioxia. Vendoren van de servers en andere hardware die van EDSFF gebruik kan maken en een fabrikant van deze vorm van storage.

200TB in een 1U

Aan het begin van sessie (01:55) komt het al kort ter sprake. Daar wordt over het verschil tussen de E1 en de E3 standaard gesproken. Het gaat daarbij om de quote dat alles onder de 10TB “low capaciity” is. Dat is dus de capaciteit van 1 E3 unit. In een 1U server of storage appliance die gebruik maakt van E3 kan kunnen tot 20 eenheden worden gestopt. Dat betekent dus tot 200 TB aan flash in een 1U.

Geringe vraag naar >10TB

Waarom dat zo is heeft schijnbaar te maken met de vraag. Kioxia vertelt namelijk dat de vraag naar flashstorage (de EDSFF is ook een SSD) met een capaciteit boven de 10TB niet zo heel erg groot is. Verderop in de video wordt dat impliciet door de twee hardware vendoren toegegeven. Zij hebben ook de 1U E3 samples klaarliggen voor klanten die daarmee willen testen. In al die samples zitten SSDs met een capaciteit tot 8TB. Alles daarboven, dus de 10TB waar Kioxia over spreekt, is bij het testen van de samples niet gevraagd.

Of het de prijs is die de marktvraag dempt dan wel de performance bleef verder onvermeld. De grotere modellen bestaan en zijn op Storagenieuws ook al meermaals genoemd. Maar het blijft een echt niche product te zijn. Dat in tegenstelling tot de HDDs, daar verloopt de adoptie sneller.

Share