DellEMC en HPE in de belangstelling

      Comments Off on DellEMC en HPE in de belangstelling

De afgelopen week zijn meerdere artikelen verschenen over de ontwikkelingen in het brede marktsegment storage. Dat heeft meerdere oorzaken. Tegenvallende cijfers van Tintri (AFA) en Box (Cloud) zijn de ene kant van het spectrum, schijnbaar betere cijfers van Nutanix en Pure vormen de andere zijde. Mede daardoor worden nu ook de cijfers van de oude garde kritische onder de loep genomen.

Die extra aandacht leidt er onder andere toe dat Dell EMC en HPE de nodige kritische vragen op zich afgevuurd zien worden. NetApp ontbreekt en dat is opvallend. Enkele jaren terug was werd dat bedrijf nog gezien als de wankelende broeder, maar het lijkt op dit moment betere kaarten te hebben. De overname van Solidfire eind 2015 was een van de eerste acquisities in de storage sector waarbij gevestigde speler een nieuwe toetreder overnam. Die voorsprong in tijd blijkt waardevol te zijn, NetApp heeft op tijd het portfolio kunnen aanpassen en kan zo de agressieve marketing acties van Pure & Co het hoofd bieden,

Bij Dell EMC en HPE lijkt het op eigen kracht kunnen concurreren met de AFA concurrentie een stuk lastiger. Te veel legacy bij de klanten en te lang te weinig own brand upgrade mogelijkheden naar AFA maakt dat de kans op churn van klanten die opeens zien wat wel mogelijk is heel groot is.

Het vreemde is eigenlijk dat dit helemaal geen nieuws hoort te zijn. Reeds een jaar geleden (zo niet langer) was zichtbaar dat de nieuwe spelers sneller groeiden dan de oude garde. Het is zeer waarschijnlijk dat de breedte van het portfolio en de onmogelijkheid daar kritiek op te hebben heeft geleid tot een beleid van maximaal uitmelken van bestaande storage concepten.

Wat nu wel zichtbaar begint te worden is dat het aantal nieuwe spelers dat double digit groei vertoont afneemt. Daar zit voor Dell EMC en HPE ook de grootste pijn. Nutanix en Pure zijn ondertussen heel erg bekend, hebben een footprint in elke mogelijk sector en kunnen door de omzet en ervaring inmiddels op elk terrein concurreren. De tweekoppige oude garde moet onder ogen zien dat het niet naast de bekende opponent NetApp een dozijn+ kleine concurrenten heeft. Er zijn twee grote bijgekomen met oplossingen die aanslaan. Uit de communicatie van Dell EMC en HPE blijkt vooralsnog niet dat ze daar een weerwoord op hebben.

Share