Detail in NAND rapportage Trendforce

      Comments Off on Detail in NAND rapportage Trendforce

trendforceTrendforce heeft gisteren weer een periodieke NAND rapportage beschikbaar gesteld. De Taiwanezen beschrijven van de markt voor de 6 bekende fabrikanten. Opzienbarend is dat deel van de rapportage zeker niet. Eigenlijk is er maar een regel echt interessant, al lijkt het een detail te zijn.

Globale trend

Het bureau claimt als globale trend dat de shipments van NAND geheugen, dus de basis voor SSDs, het afgelopen kwartaal ongeveer op het zelfde peil is gebleven als eind 2019. Er waren verschuivingen zichtbaar. Dit onderdeel is vaker gebruikt om SSDs voor datacenters mee te maken. De vraag naar enduser flash storage stond her en der onder druk.

NAND bestemd voor smartphones was ook een lastig verhaal. De vraag naar dit soort devices neemt zoals bekend flink af. Dat de Covid-19 lockdowns in de VRC de assemblage van smartphones van onder andere Lenovo onmogelijk maakte is ondertussen bekend.

trendforce nand 2020q1De NAND productie betreft natuurlijk meer dan een product. Het is ook niet mogelijk NAND bestemd voor een SSD in een smartphone te stoppen. Voor de output cijfers van Samsung, Kioxia, SK-Hynix, WDC,Micron en Intel, waarop Trendforce zich baseert maakt dat verder weinig uit. Het verscheepte volume is ongeveer gelijk gebleven

Volume en prijs

Zoals altijd zeggen shipments niet alles. Het volume van de zes fabrikanten lag schijnbaar ruim 8% hoger. De gemiddelde verkoopprijs is eveneens toegenomen. De rapportage is op dit punt niet helder. Het ligt voor de hand uit te gaan van twee factoren. Zo is er het opbouwen van voorraden door de fabrikanten. Het andere betreft logistieke issues. Covid-19 verhindert dat  alle bestellingen de fabriekspoorten kunnen verlaten.

Detail

Het verschil tussen shipments en omzet groei is al interessant om te onthouden. In de enige tabel die bij de rapportage hoort schuilt een minstens zo fascinerend detail. Het marktaandeel en de omzet van “overigen” is in vergelijking met het vorige kwartaal verdubbeld.

Een marktaandeel van 1,1% is uiteraard erg laag, maar het zet wel aan tot denken. In de meldingen van Trendforce worden geen merken genoemd buiten de zes. Wat totaal ontbreekt is een melding van de staat van de Chinese productie. In de VRC zou ondertussen door Chinese ondernemingen NAND productie mogelijk moeten zijn. Is dat verwerkt in de categorie “overigen” of blijft dat buiten de scope van de rapportage?

Het is letterlijke de laatste regel van deze Trendforce NAND rapportage die de meest interessante is.

Share