EDSFF komt eind dit jaar maar zal de 2,5″ formfactor niet snel verdringen

      Comments Off on EDSFF komt eind dit jaar maar zal de 2,5″ formfactor niet snel verdringen

Dinsdag vond een webinar van SNIA plaats dat geheel gewijd was aan EDSFF en de mogelijkheden die deze formfactor biedt. De sessie duurde 75 minuten. Het was in de eerste plaats een goede inleiding van het onderwerp EDSFF.

 

Het webinar zou het antwoord geven op de vraag of EDSFF (zie ook link) het einde betekent voor de 2,5” SSD. De vraag maakt dan zo duidelijk dat deze formfactor geen directe bedreiging is voor de 3,5” datacenter HDDs.

Connector voor meer

EDSFF is vooralsnog een formfactor voor flash storage. In de toekomst kan de standaard connector ook voor andere zaken worden gebruikt. Zo wordt er al langer gesproken over de OCP NIC. Deze krijgt een EDSFF aansluiting. Die kaart is dan zowel aan de voor- als achterzijde van een unit te plaatsen.

Zover is het echter nog niet. De eerste EDSFF units komen nu voorzichtig op de markt. Alle sprekers van het webinar waren wat dat betreft voorzichtig. Men kent de techniek, beweert ook dat deze bestaat, maar namen van klanten of launching customers zijn niet genoemd.

Toch is met enige zekerheid aan te geven dat Facebook en Microsoft tot de eerste gebruikers behoren. Vertegenwoordigers van de twee hyperscalers hielden namelijk presentaties tijdens het webinar.

EDSFF shipments vanaf eind 2020

Een van de andere sprekers gaf aan dat reeds eind 2020 de eerste reguliere shipments van EDSFF zijn ingepland. Dat impliceert dat de eerste commercieel verkrijgbare storage systemen in Q1-2021 in de portfolio’s zullen verschijnen. Dat zijn dan de producten voor andere gebruikers dan de hyperscalers.

Dan zal ook de vraag luider worden die aan het begin van het webinar werd gesteld. Is dit het einde van de 2,5” SSD voor de enterprise en andere datacenters? Het antwoord op die vraag is ontkennend. Iedereen gaat ervan uit dat een snelle uitfasering onwaarschijnlijk en ook niet logisch zal zijn. EDSFF is primair bedoeld voor zeer intensieve belastingen en high density racks.

20 jaar

Er zijn genoeg serverruimtes en datacenters waar dat niet nodig is. Daar zullen vooralsnog systemen met 2,5” SAS of misschien zelfs SATA aansluitingen dominant zijn. Op termijn zal EDSFF als formfactor en aansluiting ook die markt gaan betreden. De formfactor is namelijk bedoeld om 20+ jaar mee te gaan. In die periode zal ongetwijfeld het 2,5 formaat van het toneel verdwijnen.

Share