western digital

Eerste schikking over de Western Digital RED SMR HDDs

western digitalVolgens dit bericht is vorige week in Californië een schikking getroffen tussen Western Digital en advocaten in een calss action zaak over de RED NAS schijven met SMR techniek. Tot zover nu bekend zal elke koper van een dergelijk schijf een bedrag tussen de $4 en $7 per aangekochte HDD terugkrijgen.

Verschil onduidelijk

In het voorjaar van 2020 ontstond grote ophef over een bepaalde serie harde schijven van Western Digital. De RED serie, specifiek bestemd voor NAS toepassingen bleek uit twee sub series te bestaan. WD wees in de communicatie niet op alle verschillen tussen die twee series. De resellers van de schijven deden dat evenmin. Het enige dat werd aangestipt was het verschil in chache.

SMR

Voor de consument leek het prijsverschil tussen twee RED schijven met dezelfde capaciteit  veroorzaakt te zijn door die cachecapaciteit. Bijna niemand had in de gaten dat er meer verschil was. De goedkopere schijven zijn namelijk gebouwd op basis van SMR technologie. Volkomen betrouwbaar, maar niet geoptimaliseerd voor NAS gebruik.

Via Reddit en andere kanalen kwam aandacht voor het probleem. WD bleek ook niet de enige te zijn die de marges van eerlijke communicatie had opgezocht. Ook Toshiba en Seagate kwamen onder vuur te liggen. Maar Western Digital kreeg de volle lading van kritiek over zich heen. Dat kwam mede omdat het bedrijf zeer slecht en onvolledig communiceerde.

Schikking en andere schade

Het was dus ook geen verrassing dat de eerste rechtszaken tegen deze fabrikant werden opgestart. Na ruim een jaar is er nu dus ook een schikking afgetikt. Daarmee zijn de problemen voor de fabrikant nog niet voorbij. Het is namelijk niet en enige of laatste zaak die nog voor de rechter is. Daarnaast stond deze affaire niet op zich. Beleggers hebben in 2020 meer redenen gehad afstand te nemen van het bedrijf. Gebruikers hebben dat zo te zien ook gedaan, want het marktaandeel van WD is verder afgenomen. Met deze schikking kan Western Digital dan ook geen punt achter de imagoschade zetten.

Share