Enmotus combineert SLC met QLC

      Comments Off on Enmotus combineert SLC met QLC

Enmotus is in samenwerking met Phison gekomen met de MiDrive. Deze moet de voordelen van SLC en QLC in een NVMe SSD combineren. Het product werd tijdens de CES gepresenteerd, want deze bijzondere M2 drive wordt gezien als consumentenproduct.

Voor- en nadeel

Vanaf voorjaar 2018 zijn de eerste series SSD’s gebaseerd op QLC (quad-level cell) op de markt gekomen. QLC is goedkoper te produceren en maakt SSDs met grotere opslag mogelijk. De nieuwe techniek heeft ook een nadeel. Het is langzamer dan TLC, MLC of SLC (Triple, Multi, Single Cell). Fabrikanten van drives hebben voor QLC verschillende scenario’s ontwikkeld. Micron heeft de datacenter markt in het vizier genomen. Samsung richtte zich vooral op de consumentenmarkt.

Scheidslijn

Na ruim anderhalf jaar is die scheidslijn verdwenen. Iedereen met QLC producten probeert daarmee de gehele markt te bestrijken. Dat leidt bijvoorbeeld tot de aankondiging van Pure Storage QLC in de AFA te gaan stoppen. Vanuit kostenoogpunt is dat begrijpelijk. Een QLC SSD is ook nog steeds fors sneller dan een spinning disk, maar ze zijn langzamer dan de andere xLC schijven. Daarnaast is het aantal read/write cycles dat ze aankunnen beperkter. Bij zwaar gebruik zullen ze dus eerder uitvallen.

Kritiek

Op QLC is in de vakpers de nodige kritiek. Meer dan toen TLC verscheen om MLC te verdringen. Het gat tussen QLC en TLC wordt als te groot gezien. Voor serieus werk op QLC vertrouwen wordt in veel publicaties openlijk afgeraden. Dat is niet omdat QLC onbetrouwbaar is. Het voornaamste pijnpunt is dat het gehoopte voordeel, namelijk een lagere prijs, te gering uitvalt om de lagere snelheid en kortere levensduur te compenseren.

Combineren in de MiDrive

Dat Enmotus met de steun van Phison, leverancier van controllers, nu de stap zet om SLC met QLC in de MiDrive te combineren is kijkend naar de nadelen van 100% QLC drive goed te begrijpen. SLC levert de hoogst mogelijke snelheid en QLC heeft op papier de laagste prijs voor opslag.

De data op de MiDrive wordt verdeeld over het SLC en het QLC deel. Data en applicaties die veelvuldig geraadpleegd worden worden naar het SLC deel geschreven. De rest gaat naar het QLC deel. De eerste MiDrive versies die nu door OEM’s worden getest zijn 1TB groot en zouden plek moeten vinden in consumer laptops.

Bekend idee

Het idee in een fysieke schijf twee technieken te stoppen is niet nieuw. Seagate combineert al jaren in 2,5” en 3,5” behuizingen spinning discs met kleinere flash drives. Deze modellen, de SSHD’s zijn er voor de enduser en oem markt. In 2013 had Toshiba iets vergelijkbaars in het portfolio voor endusers. Western Digital leverde uitsluitend aan laptop fabrikanten. Omdat SSD’s zoveel goedkoper zijn geworden zal de vraag naar SSHD’s gering zijn. Het is waarschijnlijk een product dat een duidelijk afgebakende niche bediend.

Of de MiDrive ook een nicheproduct wordt moet nog blijken. De drive kan de manier zijn om de opstarttijd van laptops te reduceren, zonder extra DRAM te monteren.

Share