idc logo

External storage Q4-2020: Huawei in de plus en SSDs in de min

idc logoDe Q4 storage cijfers van IDC verbazen, Huawei doet het steeds beter en er is een vreemde omzetdaling bij SSDs. Is er een link tussen die twee onverwachte resultaten?

Volgens IDC is de “external storage” omzet in Q4-2020 een paar procent lager uitgekomen dan die van een jaar terug. Over heel 2020 zou de min 4 procent bedragen. Omzet zegt niet alles, de capaciteit zou namelijk op jaarbasis met 11 procent zijn toegenomen. De eerste conclusie kan dan ook zijn dat storage het afgelopen jaar goedkoper is geworden.

Geen verbazing over Dell

Wat ook uit de cijfers kan worden gehaald is dat Dell nog steeds de grootste speler op deze markt is. De categorie ODM, waar meer producenten toe gerekend worden, is overigens groter dan Dell. Hyperscaler doen daar rechtstreeks zaken mee en laten Dell, HPE en consorten vaker links liggen. Deze conclusies zullen niet verbazen, want dat beeld is al meerdere jaren zo.

Groei VRC en Huawei

Verbazing zal er wel zijn al naar de regio’s wordt gekeken. De omzet in EMEA en America is deels doudble digit gedaald. In de VRC is een double digit groei gerealiseerd. Nog steeds, of alweer, minder omzet in EMEA, terwijl daar door het verplichte thuiswerken de vraag naar clouddiensten explosief is toegenomen komt vreemd over. Een verklaring voor de groei in de VRC is niet gegeven, dus dat blijft ook vreemd. Dat Huawei van alle merken de grootste omzetgroei heeft doorgemaakt kan met die Chinese vraag te maken hebben

Minder vraag naar SSD arrays

Helemaal bijzonder zijn de omzetcijfers voor AFA systemen. Die waren in Q4-2020 bijna 7 procent lager dan een jaar terug. Storage arrays die van gewone HDDs gebruik maken of de hybride modellen deden het dan weer beter. Van dat soort external storage systemen lag de omzet op jaarbasis bijna 6 procent hoger.

SSDs zijn het laatste kwartaal niet goedkoper geworden, dus dat kan de verklaring niet zijn. Er is ook geen prijsstijging van HDDs waargenomen. Dan blijft over als opties dat de budgetten voor AFA meer onder druk staan dan voor gewone of hybride arrays. Of is de oorzaak deze. Huawei verkocht vorige kwartaal vooral veel HDD storage in plaats van devices met SSDs.

Share