Seagate logo 2022

Forse neerwaartse bijstelling Seagate prognose

Seagate heeft vorige week een nieuwe prognose voor het lopende kwartaal bekend gemaakt, daarin is een grote neerwaartse bijstelling opgenomen. Dat is slecht nieuws. Helemaal omdat enkele weken geleden bij de presentatie van de cijfers van het afgelopen kwartaal met geen woord over de neergang is gerept.

Seagate maakt harde schijven en is in een deel van de markt de onbetwiste nummer een. Als dit bedrijf genoodzaakt is beleggers en de beurs tussentijds te moeten informeren is er echt iets aan de hand. Het bedrijf ging eerst uit van een kwartaalomzet van $2,5 miljard. Dat cijfer is nu bijgesteld naar $2,1 miljard. Zoals altijd is er een bepaalde bandbreedte. In het minst negatieve geval is er sprake van een omzetdaling van 10 procent, maar het kan ook uitschieten naar plus 20 procent.

Ernstige verstoring

Een dergelijke daling betekent niets anders dat op meerdere plekken sprake moet zijn van een ernstige verstoring van de afname van HDD’s en de SSD’s die Seagate levert. Het bedrijf wijst op een vertraging van orders bij bepaalde Amerikaanse cloudaanbieders. Dat laat zich vertalen als de hyperscalers. De vraag Seagate producten in Azië vertoont amper beweging. Achter die constructie gaat schuil de stilstand in China. Mogelijk speelt daar ook dat Seagate voorzichtig moet zijn met wat het naar dat land mag exporteren. Daar loopt nog een Amerikaans onderzoek naar.

Voorts ziet het bedrijf dat de voorraden bij sommige klanten hoger is dan normaal. Die hebben dus geen reden nieuwe schijven te bestellen, ook als die 20TB zijn in plaats van voorheen 18TB. Die opmerking voor hoge voorraden in het kanaal en bij klanten (dat moeten ook weer de hyperscalers zijn) maakt het beeld compleet.

Vraaguitval

De situatie heeft niets vergelijkbaar met de varkenscyclus die de DRAM en NAND markt voorheen bepaalde. Hier is sprake van een serieuze en brede vraaguitval. Het kan niet anders of ook Western Digital en Toshiba merken dit. De recent gepubliceerde cijfers van HPE waren overigens als een schot voor de boeg. Ook deze systeemmaker geeft aan vraag en voorraden bij klanten anders zijn dan voorheen het geval is.

 

Share