FreeNAS verdwijnt en heet nu TrueNAS

      Comments Off on FreeNAS verdwijnt en heet nu TrueNAS

TrueNASMet ingang van heden zijn FreeNAS en TrueNAS niet langer gescheiden merken. iXsystems heeft met TrueNAS 12.0 gelanceerd. Daarin zijn de software en documentatie van de twee gecombineerd. Het samengaan betekent nadrukkelijk niet dat er geen free versie overblijft, TrueNAS CORE is gratis.

FreeNAS verdwijnt

Dat iXsystems de twee brands ging voegen was al langer bekend. In maart, met de komst van versie 11.3, viel te lezen dat meer dan 95% van de code werd gedeeld. Nu is er de eerste versie van de gecombineerde NAS software en daarmee komt de merknaam FreeNAS te vervallen.

TrueNAS is ook hardware

TrueNAS is de handelsnaam van iXsystems. Dat timmert al jaren aan de weg met de software die op BSD is gebaseerd en gebruik maakt van ZFS. De NAS software is in de free en betaalde versie populair. Vooral de FreeNAS community valt daarbij op. Dat is een grote, wereldwijde groep die op zijn manier voor gezorgd heeft dat de NAS zo belangrijk is geworden. Van studeerkamer tot enterprise, FreeNAS en TrueNAS komt overal voor.

Om de professionele gebruikers van NAS te kunnen ondersteunen heet iXsystems ook hardware. Ook daar is een aantal vernieuwingen gelanceerd. De TM60 kan unified file, block, en object storage combineren. Het kan overweg met single of dual-controllers en als hybrid, fusion of all-flash configuratie worden ingezet. Een TM60cluster kan totaal 1800 HDD/SDD units bevatten en heeft daarmee een theoretische capaciteit van 20 Petabyte.

In het portfolio zitten ook appliances met geringere capaciteiten en die worden in de VS direct, zonder kanaal, geleverd. Of deze hardware ook in Europa beschikbaar is kan niet worden vastgesteld.

FreeNAS blijft

Ook al wordt het merk FreeNAS uitgefaseerd, de community blijft bestaan. Ixsystems heeft er ook alle belang bij die groep te koesteren. Tot de prominente gebruikers van FreeNAS behoren organisaties als de VN, Disney en Reuters. De marketingkracht die dat vertegenwoordigd is groot. De events rond TrueNAS CORE zullen daarom als FreeNAS events blijven doorgaan.

Share