Fujitsu wil einde spinning discs – onderbouwing roept vragen op

Fujitsu organiseert in de DACH gebied al enige jaren mini roadshows rond een thema. In deze periode staat de roadshow in het teken van storage. Daarbij is dit jaar ook weer een aantal voorspellingen en trends benoemt. Opvallend daarbij is de oproep te stoppen met 10k en 15k harde schijven in datacenters.

Die uitspraak is gedaan door M. Marticke, de datacenter specialist bij Fujitsu. Hij heeft, zo valt uit een artikel van een van de mediapartners voor deze roadshow te halen, de oproep gedaan te stoppen met het kopen van harde schijven met 10.000 of 15.000 omwentelingen per minuut. Schijven met die eigenschappen worden uitsluitend in datacenters gebruikt en maken onderdeel uit van het portfolio van elke leverancier.

TCO

Ook Fujitsu heeft ze nog in het assortiment. Maar daar moet volgens Marticke een eind aan komen. Flash is niet alleen sneller en betrouwbaarder, hij claimt dat de TCO van storage systemen op basis van flash lager is dan spinning discs. Een onderbouwing van die bewering is niet te vinden. Het blijft bij de opmerking dat de AFA systemen de afgelopen periode 43% goedkoper zijn geworden.

Marticke is niet de eerste of enige die dit claimt. Techtarget heeft het in 2014 al eens uitgezocht, maar zowel de prijzen als techniek zijn sindsdien drastisch veranderd. Wikibon is een van de andere publicaties die uitgebreid aandacht aan heeft besteed.

Bron: Wikibon

Gedateerde data

Maar ook hier geldt weer dat de data gedateerd is. Sinds 2014/15 is flash goedkoper geworden in aanschaf en de storage capaciteiten zijn toegenomen. Dat daardoor de TCO is verlaagd is duidelijk. Maar het zelfde geldt ook voor conventionele harde schijven. De randvoorwaarden voor storage in een datacenter, specifiek temperatuur en stroomkosten, zijn ook niet meer gelijk aan die in 2014.

Zonder update van de TCO calculaties op basis van de nieuwste generaties schijven blijven claims als die van Marticke daarom vragen oproepen.

Share