Geen reden voor hogere prijzen voor DRAM en NAND

      Comments Off on Geen reden voor hogere prijzen voor DRAM en NAND

geheugen-DRAMDDR5 geheugen komt er aan en natuurlijk wordt dat door partijen aangegrepen om de speculeren over hogere prijzen voor DRAM en NAND. Dit blog heeft al eerder gewezen op het ontbreken van zinnige argumenten voor een prijsverhoging. Trendforce ziet die ruimte ook niet.

Eindelijk een plus voor computer shipments

Op 7 oktober schrijft Trendforce dat er nog de gemiddelde verkoopprijs (ASP) van geheugen ook in Q4-2020 onder druk staat. Dat bericht komt een paar dagen voor een rapportage van Canalys over de hogere shipments bij notebooks, desktops en workstations. Wat Canalys schrijft wordt breed opgepakt en doorgezet. De reden daarvoor is verklaarbaar. Na vele jaren is er eindelijk weer eens een plus geboekt door (bijna) alle fabrikanten. Voor iedereen is ook duidelijk dat dit alles te maken heeft met Covid-19.

De meeste artikelen die de plussen beschrijven blijven stil over het lange termijn effect. Storage Nieuws doet dat wel. De piek in shipments is een tijdelijke en volgt op meerdere jaren (!) waarin elk kwartaal krimp werd gemeld.

Geen invloed op DRAM en NAND prijzen

Omdat de plus van korte duur is en de veranderingen in absolute aantallen gering zijn heeft dit geen invloed op de geheugen ASP. Aan de extra vraag is namelijk voor een onbekend deel voldaan door het afbouwen van de voorraden die laptop assemblage bedrijven aanhouden. Die voorraden zijn in 2019 verder toegenomen. Het kan dus niet anders dan dat die als eerste worden afgebouwd.

De productie, het aanbod dus, is daar nog steeds niet op aangepast. Gevolg is te veel productie in een markt waarbij de kopers genoeg voorraden hebben om de prijzen laag te houden. Trendforce ziet dat ook allemaal. Het gaat nu uit van een verdere prijsdaling dit kwartaal van 10 procent voor zowel DRAM als NAND. Ruimte voor hogere prijzen ziet het echt niet. Zelfs voor Q1-2021 zijn prijsdalingen tot 15 procent mogelijk.

Iedereen die suggereert dat er wel ruimte is voor hogere DRAM en NAND prijzen baseert zich op onjuiste marktgegevens. Of hij probeert de markt te manipuleren.

Share