phison

Goede cijfers en interessante analyse van Phison

phisonDe Taiwanese controller fabrikant Phison heeft goede cijfers over de maand april laten ziet, in de document zit ook een analyse van de Covid-19 impact op de business. Alleen al dat laatste is aanleiding het drie pagina’s tellende PDF document onder de aandacht te brengen.

Controllers

Phison is een van de grote producenten van NAND flash controllers. USB sticks, SSDs en geheugenkaarten, hebben dergelijke controllers nodig. Het is een echte groeimarkt, omdat de vraag naar snellere storage alleen maar toeneemt.

April cijfers

het bedrijf rapporteert op maandelijkse basis aan de aandeelhouders. Die informatie is publiekelijk te raadplegen. Die rapportages zijn kort, niet meer dan een paar pagina’s. Toch valt er keer op keer van te leren.

phison-omzet-04-2020Zo heeft Phison in april een enorme groei in shipments en omzet gerealiseerd. Dat beiden het 45% op jaarbasis zijn toegenomen bewijst dat de vraag naar controllers niet is geïmplodeerd. 210% groei voor PCIe controllers betekent ook dat de vraag naar controllers voor langzamere storage minder hard groeit. De cijfers lijken dus op een verschuiving te duiden. Waarschijnlijk zal daar pas bij het uitgebreidere kwartaaloverzicht meer uitleg over verschijnen.

De groei in shipments en aantallen blijken ook uit de omzetgroei. In april was dat +16% in vergelijking met 04-2019. De eerste vier maanden van dit jaar staat de teller al 33% hoger dan vorig jaar. Phison heeft dus niets te klagen.

Analyse

Ondanks de goede cijfers houdt het bedrijf een slag om de arm.

Phison maintains conservative and does not rule out the possibility that revenue will be affected by the epidemic.

Het houdt rekening met een terugvallende vraag later het jaar als aan de inhaalvraag is voldaan. Hoe die vraag tot stand komt staat in een heldere en bondige analyse beschreven. De verklaring voor de voorlopige piek in april is er ook door gegeven. Dat heeft alles te maken met de vraagexplosie naar Homeoffice en gaming gerelateerde IT.

Meer vraag naar IT met Phison controllers door Home office gebruikers klinkt logisch en was ook al bekend. Dat de quarantaine maatregelen en lockdowns ook leiden tot een piekvraag naar controllers voor gaming systemen viel te verwachten. Net als dat Phison hier van profiteert.

In de analyse staat nog een markt, productgroep, die Phison bedient en die een forse groei doormaakt. Dat is de markt voor medische apparaten. Het verhaal achter de goede cijfers van Phison is interessanter dan op het eerste gezicht lijkt.

Share