google cloud GCS

Google dumpt onbeperkte opslag bij migratie naar Workspace

google cloudEen aantal blogs wijst op het gevaar van migreren van Google Suite naar Workspace, daarbij komt namelijk de onbeperkte dataopslag te vervallen. Wederom zien we dus dat “onbeperkt” in de praktijk om andere redenen toch “beperkt” is.

Andere iconen en voorwaarden

Google heeft recent aangekondigd de diensten verzameld onder de naam Suite te migreren naar Workspace. Dat ging gepaard met de lancering van nieuwe iconen, die veel stof deden opwerpen. Veel minder in het oog sprong dat de voorwaarden en specificaties van de diensten verschillen. Blogs voor grootgebruikers van data (fotografen) en Android fans ontdekten dit als eerste.

Het staat Google vrij per dienst andere voorwaarden te hanteren. Het is minder logisch de achteruitgang onbenoemd te laten. Klanten die denken dat de migratie alleen maar voordelen heeft hebben namelijk over de storage capaciteit gelezen. Die in onder Suite nog “unlimited” – “onbeperkt”. Bij Workspace is dat nog maar 2TB of 5TB. Het aantal gebruikers is ook aan banden gelegd.

Google Workspace

Migratie is onafwendbaar

Wie op zoek is naar unlimited storage onder Workspace moet daarvoor flink meer betalen. De standaard Workspace oplossing kost $12 per maand, maar heeft slechts de 2TB opslag. Onbeperkt is leverbaar, maar kost $20 of $30, afhankelijk van de andere opties. Dat is betekent een forse prijsverhoging, want op dit moment is “unlimited” bij Suite slechts $12 per maand.

Klanten die nu niet het Google account upgraden winnen daarmee enige tijd. Migratie is echter onafwendbaar omdat Google de steker uit Suite zal trekken. Migreren naar een andere aanbieder is een optie, maar kost in ieder geval veel tijd. Zoals wel vaker is gezegd: storage is een perfecte customer lock-in met veel kleine lettertjes.

Trends onbeperkte opslag

De afgelopen jaren hebben we meermaals gezien dan gratis aanbod feitelijk ophield te bestaan. Het aantal gevallen waarbij “unlimited” overboord werd gegooid is ook aanzienlijk. Google heeft een variant op het thema, maar het past perfect binnen een bestaande trend. Die is dat storage niet meer goedkoper wordt.

Share